Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Українців стає менше: експерти б'ють на сполох
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців стає менше: експерти б'ють на сполох

На сайті президента України з'явилася петиція, автор якої пропонує за народження і виховання кожної дитини додавати жінкам 10 років стажу, а чоловікам за виховання дитини - 1 рік. Експерти на прохання видання «Коментарі» оцінили цю ідею, а також висловили думку, яким чином можна вирівняти демографічну ситуацію в нашій країні

3 січня 2020, 13:14 comments5881
Поділіться публікацією:
Українців стає менше: експерти б'ють на сполох

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль називає демографічну ситуацію в Україні міною уповільненої дії, яка може призвести до економічного колапсу вже в найближчому майбутньому.

"Європа переманює робочу силу"

"Щороку українців стає майже на 300 тисяч менше. Вирішувати цю проблему треба було років 30 тому. Але з різних причин, від банального "не розуміння" загрози, до відсутності економічних можливостей, за ці роки не зроблено нічого, — підкреслює аналітик. — Додайте до цього той факт, що мільйони українців змушені працювати за кордоном. Вже зараз цілі регіони відчувають нестачу робочих рук".

Ініціатива додавати жінкам 10 років стажу за виховання кожної дитини – чистої води популізм, впевнений Коваль. На його думку, такого роду пропозиції не тільки не вирішать демографічну ситуацію, але в рази погіршить і без того катастрофічну ситуацію з фінансуванням Пенсійного фонду.

"Україна – не єдина країна, яка має негативну демографічну ситуацію. Ця проблема характерна для всієї Європи. Але, наші сусіди — Польща, Чехія, і навіть Німеччина – вже зараз ведуть цілеспрямовану роботу на переманювання до себе робочої сили, в тому числі і з України. Це відбувається в першу чергу за рахунок розширення квот на трудову міграцію, а також створення умов для асиміляції", — відзначає аналітик.

На думку Володимира Коваля, вирішити демографічну проблему в Україні своїми силами не вдасться.

"І тут питання не тільки в економічній відсталості, але і в психології та менталітету соціуму. Системно треба змінювати підходи до сімейних цінностей. Переглядати всю систему формування ставлення суспільства до дітородіння. Це питання не одного покоління, — вважає кандидат економічних наук. — Вихід один. Як би банально це не звучало, треба починати залучати робочу силу — і насамперед кваліфіковану — з-за кордону. Але для цього необхідно, щоб рівень життя в Україні був не менше, ніж у наших сусідів. А по факту ми маємо чи не найнижчу середню зарплату в Європі. Коло, як кажуть, замкнулося".

"Пільги посилять кризу"

Голова Національної Ради економічного розвитку та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що пропозиція чергової порції пільг – відповідь на проблеми.

"Ми потопаємо у пільгах, в тому числі, успадкованих з часів СРСР. Їх не витримують держбюджет, місцеві бюджети, роботодавці, — підкреслює експерт. – При цьому наші заробітчани працюють в ЄС чи РФ в набагато гірших умовах, ніж в Україні. Але зарплата, яку їм пропонують, дозволяє відмовитися від будь-яких пільг, йти на ризик залишитися без медичних послуг".

Дорошенко наголошує, що проблема скорочення населення — не унікальна. Багато країн зіткнулися з нею. І знайшли свої рецепти.

"Німеччина і США вирішують проблему через трудову міграцію. Канада нещодавно оголосила про прийом мільйона громадян через "зелені поліси", — продовжує експерт. — Ми не зможемо вирішити демографічне питання, просто даючи пільги нашим громадянам. У нас і так фактично немає кому працювати — на 1,2 працюючого припадає один пенсіонер. Люди воліють або працювати "в тіні", або виїжджати з країни. Важливі гідна зарплата, прийнятні умови життя, залучення трудових мігрантів з "третіх країн". А чергова порція пільг при нашій ситуації – лише шлях до поглиблення демографічної та економічної криз".

"Людям потрібна впевненість у завтрашньому дні"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній впевнений, що вирівняти демографічну ситуацію можна тільки за допомогою стабільної та міцної економіки.

"Коли президент Ющенко ввів після 2014 року виплати за кожну дитину, народжуваність на якийсь час збільшилася. Але коли почалися проблеми з економікою – вона знову впала, — нагадує Загородній. – І будь-які пропоновані зміни (пільги, доплати тощо) на ситуацію не вплинуть. Люди повинні бути впевнені в майбутньому".

На думку експерта, Україні пора замислюватися про програму залучення мігрантів в нашу країну. А також про те, щоб у нас було стабільно працююче промислове ядро, яке дасть можливість економіці розвиватися.

"Без залучення мігрантів не обійтися"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук називає пропозиції, висловлені в петиції, дурістю, яка не має ніякого відношення до реального поліпшення демографічної ситуації в Україні.

"Проблема демографії пов'язана з процесом урбанізації. Для демографів не секрет, що в містах народжуваність значно нижче, ніж в селах і малих населених пунктах (МНП). Грубо кажучи, в багатоповерхівках "люди не розмножуються". І цей процес однаковий у всьому світі, — підкреслює експерт. — Так що вирівнювати демографічну ситуацію в Україні (крім традиційно званих заходів у вигляді економічної стабільності та залучення мігрантів) слід з допомогою розвитку сіл і МНП. В тому числі, змінюючи по відношенню до цих населених пунктів податкову і бюджетну політику, покращуючи там освіту і медицину".

Також Кушнірук вважає важливим звернути увагу на екологічну ситуацію в ряді регіонів, що також позначається на народжуваності. Йдеться, зокрема, про місця зосередження металургійних і хімічних комбінатів, про території видобутку урану.

"Лише сукупність вищенаведених кроків може сприяти поліпшенню ситуації, — упевнений експерт. – При цьому потрібно розуміти, що ми вже увійшли в ту фазу падіння народжуваності, вийти з якої самостійно не зможемо. Так що без залучення мігрантів з менш розвинених країн не обійтися. Але це не скасовує завдань по покращенню економічної та екологічної ситуації, а також з розвитку сіл і МНП".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!