Головна Новини Суспільство мистецтво і культура В Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій

День пам'яті жертв політичних репресій відзначається щороку у третю неділю травня

17 травня 2020, 10:25 comments2607
Поділіться публікацією:
В Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій

Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій. Цей день ввів в календар президент України Віктор Ющенко в 2007 році. Тоді ж ввели поділ — день пам'яті жертв Голодоморів відокремили від Дня пам'яті жертв політичних репресій. Щороку, в третю неділю травня українські громадяни згадують радянські репресії, які призвели до мільйонів жертв. На думку деяких істориків, політичні репресії українців можна вважати геноцидом українського народу. Число жертв репресій точно підрахувати неможливо. Втім, фахівці оціночно сходяться на думці, що за роки режиму були заарештовані понад 1,5 млн українців. Частина з них були розстріляні, інші пройшли через тюрми, табори і ін елементи репресивної радянської системи.

Найбільш велике поховання жертв режиму знаходиться в Києві, у Биківнянському лісі. Там ховали розстріляних дисидентів, які потрапили під прес радянських каральних органів у 1937-1941 роках.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні 23 листопада відзначають День пам'яті жертв голодомору. В честь нього в різних містах нашої країни українці запалили свічки, тим самим приєднавшись до національної акції. В цей день в Україні приспущено Державний прапор і обмежено для проведення розважальних заходів. Крім того, о 16:00 в усіх містах нашої країни пройшла акція "Запали свічку", в рамках якої українці в будинках запалили свічки пам'яті і присоединнились до всеукраїнської хвилини мовчання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!