ТОП-5 подій понеділка: розмінування Донбасу і новий закон від Зеленського

Пристайко зажадав від Росії повернення наших кораблів, а дружина Луценка склала повноваження нардепа

Нове розведення. Командувач Операцією об'єднаних сил Володимир Кравченко сьогодні заявив, що розведення сил і засобів на лінії розмежування в районі Петровського Донецької області має розпочатися 8 листопада. Лист в ОБСЄ вже відправили, і якщо не буде порушений режим тиші, розведення пройде за планом.

Розмінування. Спецпредставник глави ОБСЄ в Україні Мартін Сайдик повідомив про те, що місія підтвердила завершення відведення сил і засобів в районі Золотого Луганської області. Сайдик привітав завершення виведення сил і техніки Золотого і початок діяльності з розмінування території.

Повернути кораблі. Сьогодні міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що український МЗС направив Росії ноту з вимогою повернути кораблі Військово-морських сил і Збройних сил України "Яни Капу", "Бердянськ" і "Нікополь", захоплені у Чорному морі в районі Керченської протоки в кінці 2018 року. "МЗС направило ноту Росії з вимогою зазначити координати і час, коли ми можемо забрати наші кораблі", - підкреслив глава МЗС.

Новий закон. Президент Володимир Зеленський підписав закон №1008 про реформу судової системи, окремі норми якого розкритикували представництво Євросоюзу в Україні і посольство Канади. Згідно з документом, кількість суддів Верховного суду буде зменшено в два рази — до 100. Зарплату суддів ВСУ знизять з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб: з 144 тис. грн до 105-ти.

У відставку. Дружина колишнього генпрокурора Ірина Луценко вирішила покинути свій пост в парламенті за станом здоров'я. Нардеп від "Європейської солідарності" на своїй сторінці в "Фейсбук" зробила заяву, в якій підтвердила інформацію про те, що вона подала заяву про дострокове припинення депутатських повноважень.