Головна Новини Суспільство події Хвиля мітингів в Україні: чого вимагають майбутні лікарі
commentss НОВИНИ Всі новини

Хвиля мітингів в Україні: чого вимагають майбутні лікарі

Медики опублікували петицію з пропозицією проводити рейтингування в вузах і надати їм можливість самим робити вибір

8 листопада 2019, 16:20 comments4558
Поділіться публікацією:
Хвиля мітингів в Україні: чого вимагають майбутні лікарі

У Києві, Харкові та Запоріжжі студенти-медики вийшли на мітинг. Майбутні лікарі вимагають переглянути проект "Про затвердження положення про інтернатурі", що передбачає зміну у сфері зарахування, проходження та закінчення інтернатури. Зокрема, студенти виступають проти скорочення спеціальностей і збільшення строку стажування.

Відповідний документ майбутні лікарі розмісти на сайті електронних петицій.

"Нами було проведено опитування українських студентів-медиків. В опитуванні взяли участь 5246 студентів, з них 88,7% вважають неприпустимим введення нового положення для випуску лікарів 2020 року. 76,3% вважають недоречним електронний розподіл за результатами КРОК-2 (тестові ліцензійні іспити, — ред.) і 78,7% висловили невдоволення електронним розподілом через всеукраїнський рейтинг", — повідомляється в документі.

Медики просять президента України розглянути пропозицію проводити рейтингування всередині вищих навчальних закладів за результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, а також надати можливість студентам самостійно обирати напрям підготовки.

"Особисто мене не влаштовує, що все це набуває чинності з 2020 року, коли я буду на шостому курсі і мені до випуску і розподілу залишиться зовсім нічого. Це потрібно вводити для тих, хто тільки вступає, щоб вони знали, що їх чекає і як вони будуть працювати в майбутньому. Ми ж поступали на інших умовах. Тепер нам в останній момент додають плюс три роки навчання", — ділиться з "Коментарями" студентка п'ятого курсу Дніпропетровської медичної академії Анастасія Мороз.

Вторить їй і студентка шостого курсу Національного медичного університету ім. Богомольця Дар'я Казакова.

"Ми вчора передали в Міністерство охорони здоров'я документ з єдиними вимогами. Після цього п'ять чоловік, включаючи мене, запросили на бесіду в МОЗ. Ми говорили про КРОК, про необ'єктивне розподілі. Нам сказали, що на даний момент у нас просто немає іншого іспиту, по якому б нас могли розподіляти. Ми обмінялися контактами, представники МОЗ згодні з нами говорити, але у них є своя позиція з цього приводу", — ділиться з нами Дар'я Казакова.

У свою чергу міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька повідомила, що модель перерозподілу ще знаходиться на стадії обговорення з медичною спільнотою.

"По моделі перерозподілу у нас велося багато обговорень. Головна мета — дати випускникам медичних вузів максимальну кількість варіантів для вибору інтернатури, але сьогодні це питання не закрите. Є необхідність ще проводити обговорення, і зі студентами, щоб прийти до максимально правильної моделі. І в тому числі, моделі фінансування. Це ще не затверджене рішення. Це рішення, яке потребує обговорення з усім медичним співтовариством", — підкреслила міністр.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Верховна Рада обрала Зоряну Скалецьку главою Міністерства охорони здоров'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!