Головна Новини Суспільство події Замість традиційного перепису населення проведуть електронне: так Кабмін хоче заощадити
commentss НОВИНИ Всі новини

Замість традиційного перепису населення проведуть електронне: так Кабмін хоче заощадити

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет пояснив алгоритм проведення електронного перепису населення

28 листопада 2019, 10:03 comments2538
Поділіться публікацією:
Замість традиційного перепису населення проведуть електронне: так Кабмін хоче заощадити

На переписі населення планують заощадити декілька млрд грн, змінивши формат дослідження. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

Як нагадав міністр, у кінці 2020 року планувалося здійснити перепис населення України — у дербюджеті для цього заклали кошти у сумі 3,4 млрд грн. Спочатку пропонувалося, щоб близько 100 тис інтерв'юерів з планшетами обходили помешкання громадян. За словами Дубілета, такий формат є розкішшю для країни, хоча є можливість заощадити 2-3 млрд грн.

Як повідомив міністр, основна мета перепису – дістати інформацію про те, в яких населених пунктах і скільки мешкає людей, якої вони статі та віку. Ще одна із задач – отримати спеціалізовані дані про склад сім'ї, житло, національність. Наразі в Україні створюють генеральний план інфраструктури країни, який міститиме відомості про дороги, опорні школи, лікарні. З огляду на це, зазначає Дубілет, більшість міністерств не можуть чекати кінця 2020 року, коли й заплановано проведення перепису.

Тому було вирішено провести так званий електронний перепис. До цього залучать фахівців з математики і соціології. Спочатку позбирають анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташування. Потім — дані з реєстрів про дітей із РАЦСів, про пенсіонерів – із Пенсійного фонду. Далі проведуть “калібруючі” соціологічні опитування: з’ясують, яка кількість сім-карт в середньому є в одного українця. Й усі відомості внесотимуть до математичної моделі. Дубілет запевнив, що вдасться отримати досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Більш того, міністр висловив припущення, що такі результати будуть точніші, аніж отримані від традиційного перепису, оскільки не всі українці відкриють двері задля опитування.

Зазначимо, що такий спосіб не надає спеціалізовоної інформації, однак це можна компенсувати додатковими дослідження. Наприклад, Дубілет зазначив про соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами та нестандартні джерела. Так, міністр пропонує для вивчення мовного питання подивитися статистику банкоматів.

У бюджеті 2020 року вже знизили суму, передбачену на перепис, з 3,4 млрд грн до 1,4.  Більш того, Дубілет сподівається заощадити суму до одного млрд, а залишки спрямувати на доцільні сфери.

 Планується оприлюднити результати дослідження вже у цьому році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні запровадять електронні довіреності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!