Головна Новини Суспільство події Одеса на межі техногенної катастрофи через Хаджибейський лиман: місто просить допомоги у Гончарука
commentss НОВИНИ Всі новини

Одеса на межі техногенної катастрофи через Хаджибейський лиман: місто просить допомоги у Гончарука

В Одесі є проект зі зміцнення дамби Хаджибейського лиману, проте його реалізації заважає юридична колізія, яку можуть створювати правоохоронці за замовленням зацікавлених осіб

17 грудня 2019, 12:45 comments4199
Поділіться публікацією:
Одеса на межі техногенної катастрофи через Хаджибейський лиман: місто просить допомоги у Гончарука

Депутати Одеської міської ради звернулися до прем'єр-міністра Олексія Гончарука щодо критичного стану дамби Хаджибейського лиману. Настільки важливе рішення було ухвалено в ході сесії міськради, повідомляє місцеве видання "Івасі".

Як зазначив мер Одеси Геннадій Труханов, дамба знаходиться в критичному стані і потребує невідкладного реагування з боку уряду.

"Так вийшло, що за документами це і не дамба, і не дорога, її просто не існує. А між тим проблема дуже серйозна, а ситуація критична. Якщо її прорве, то 23 кв. км Одеси будуть затоплені. Там не лише житлові будинки, але близько 50 підприємств, у тому числі і з небезпечним виробництвом. Ми ризикуємо отримати техногенну катастрофу державного масштабу", — заявив Геннадій Труханов, підкреслюючи, що місто не може самостійно займатися вирішенням цієї проблеми.

За 80 років існування Хаджибейський лиман перетворився в водонакопичувач господарсько-побутових вод Одеси. За інформацією видання, щорічно в нього скидається близько 200 млн кубометрів стічних вод від СБО "Північна", не врахочуючи зливових та паводкових вод. Насосна станція, за допомоги якої намагалися вирішити проблему, не допомогла через свою високу енергоємність. У той же час, вода, відкачувана з лиману в море осідає в прибережній зоні, створюючи загрозу як морській флорі і фауні, так і здоров'ю відпочиваючих.

Фахівці кажуть: для успішного зміцнення і ремонту дамби слід знизити рівень води до безпечної позначки. Для цього потрібно запустити проект Глибоководного випуску, який вже кілька років бесхозно лежить на дні Одеської затоки з-за кримінальних справ, відкритих щодо компанії-підрядника, реалізувати проект, а також одеського бізнесмена Руслана Тарпана.

За словами адвоката бізнесмена Олександра Зубрицького, є замовник, готовий витратити 575 млн грн на реалізацію найбільшого інфраструктурного проекту є компанія, яка готова за ці гроші виконати складний гідротехнічний проект.

"У статуті будь-якої комерційної компанії прописано, що основне завдання компанії – отримувати прибуток, заробляти гроші. Поясніть мені, що тут протизаконного? Держава мала профінансувати 575 млн грн, однак, зробила це – частково, в розмірі 370 млн грн. Станом на березень 2017 року заборгованість за виконані роботи становила 205 млн грн, яку підтвердив Верховний Суд України. Одеська прокуратура поставила під сумнів рішення Верховного суду України, але програла все, аж до рішення, прийнятого вже новим складом Верховного суду. Хочу підкреслити, що компанія-підрядник, що виграла тендер, ні на копійку не перевищила обумовлену суму в тендері. Крім того, всі роботи виконувалися згідно графіка. Тобто, виконавець зі свого боку всі зобов'язання виконував сумлінно", — сказав Зубрицький.

Більш того, в 2016 році під час перебування в Одесі, тепер вже колишній генпрокурор Юрій Луценко озвучив припущення, що трубопроводу взагалі немає. Це спростовувалося в жовтні 2018 року, коли був проведений запуск Глибоководного випуску. Однак, за словами Олександра Зубрицького, "слідчі і прокурори не захотіли ці дії проводити в "процесуальному полі".

Адвокат також підкреслив, що у прокуратури немає доказів провини Тарпана, на що звернув увагу Приморський райсуд Одеси при винесенні рішення 23 травня 2019 рік.

"Причому, ГПУ у вересні 2019 року відмовилася продовжувати строк слідства по кримінальному провадженню, не бачачи по суті причин та підстав для розслідування. З цієї причини справа підлягала закриттю. Але, очевидно, що замовник кримінального провадження не здається і продовжує тиснути на слідство. До речі, днями нам стало відомо, що справу стосовно безпосередньо Руслана Тарпана передано в НАБУ, тобто, справа пішла на новий і черговий виток кримінального розгляду", — резюмував Зубрицький.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!