Головна Новини Суспільство події Вчені виявили дивно гарячу екзопланету
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили дивно гарячу екзопланету

Дослідники виявили, що одна і та ж сторона планети завжди звернена до своєї зірки

28 січня 2020, 10:29 comments2157
Поділіться публікацією:
Вчені виявили дивно гарячу екзопланету

Планета KELT-9b, яка знаходиться на відстані близько 670 світлових років, настільки розпечена, що в її атмосфері розщеплюються молекули водню. Температура на її денній стороні може досягати 4600 K, що робить її гарячішою, ніж зірки спектрального класу M, і навіть деякі зірки спектрального класу K.

Дослідники виявили, що одна і та ж сторона планети завжди звернена до своєї зірки. Це призвело до того, що молекули водню розщеплюються на шматки, а потім перетікають на нічну сторону і знову перетворюються.

Меган Менсфілд, аспірант Університету Чикаго і провідний автор дослідження, повідомила, що така планета настільки екстремальна за температурою, що процеси там відрізняються від безлічі інших екзопланет. Атмосфера KELT-9b перетікає з однієї частини планети в іншу. Швидкість вітру на ній могла б досягати 60 кілометрів на секунду, але через розпад молекул водню цього не відбувається.

Команда спостерігала за KELT-9b на космічному телескопі NASA Spitzer, який призначений для виявлення інфрачервоного випромінювання. 

Це дослідження вперше дозволило виявити залізо в атмосфері екзопланети. Незважаючи на те, що метал широко поширений у всьому всесвіті, він має високу температуру плавлення і, отже, зазвичай зустрічається не у вигляді газу.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", у лютому повз Землю пролетить астероїд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!