Головна Новини Суспільство події "Коронавірус - вікно можливостей": як українцям обернути пандемію в вигоду
commentss НОВИНИ Всі новини

"Коронавірус - вікно можливостей": як українцям обернути пандемію в вигоду

Експерти у сфері політики та економіки розповіли про те, що коронавірус допоможе Україні оголосити реструктуризацію зовнішніх і внутрішніх боргів, перезапустити економічну модель, а звичайним громадянам - знайти нову роботу

16 березня 2020, 16:15 comments6569
Поділіться публікацією:
"Коронавірус - вікно можливостей": як українцям обернути пандемію в вигоду

Епідемія коронавірусу – це не лише серйозні ризики, але й певні можливості. Експерти розповіли порталу "Коментарі", яким чином можуть використовувати ситуацію з вигодою для себе бізнес, політики і звичайні громадяни.

Фінансовий аналітик, експерт інституту Growford Олексій Кущ вважає, що відома фраза "криза – це час можливостей" далеко не завжди дієва. Особливо коли є обмеження в ресурсах (як в Україні). У той же час, упевнений він, криза дозволяє проводити давно назрілі "реформи з примусу", а також відкриває певні тактичні та стратегічні можливості.

"На тлі епідемії коронавірусу та її наслідків тактична можливість для України – це двостороння реструктуризація, – говорить Олексій Кущ. – Держава повинна використовувати вікно можливостей у зв'язку з форс-мажором міжнародного рівня і оголосити реструктуризацію зовнішніх та внутрішніх боргів на досить тривалий термін. Ми знаходимося в умовах, коли вже не кредитори диктують свою волю державі, а навпаки. Не використати такий шанс – не просто нерозумно, але і вкрай небезпечно. При цьому держава повинна послабити податкові зобов'язання для звичайних громадян, і для бізнесу. Простіше кажучи, вивільнені у зв'язку з реструктуризацій боргу кілька сотень мільярдів гривень потрібно "подарувати" населенню та бізнесу вигляді зниження, а то і усунення ряду податків".

Стратегічною можливістю фінансовий експерт вважає повний перезапуск економічної моделі, яка зараз заточена на сировину, а не на продукт з високою доданою вартістю.

"Чим раніше наша держава приступить до реструктуризації боргу, тим менше буде шансів на технічний дефолт, фактично неминучий, якщо ми не підемо на реструктуризацію. Відповідно – тим більше буде можливостей для стимулювання бізнесу", – підкреслює Олексій Кущ.

Інвестиційний консультант Сергій Івагло вважає, що ситуація, яка склалася у зв'язку з коронавірусом і різноманітними обмежувальними заходами, дає шанс переосмислити певні речі.

"Звичайним громадянам, компаніям та навіть в цілому державі надається можливість задуматися про стратегії, про глобальні речі. Куди ми рухаємося, навіщо, що у нас за мета? Ну, а ті, хто пов'язаний з бізнесом, і у кого є передкризові резерви, повинні видавати фінансовим директорам премії за те, що підготувалися до ситуації, – вважає експерт. – Можна скуповувати активи на ринку, адже нині ті падають у ціні. У кого є кадрові, грошові, партнерські резерви, ті точно посилять пошук активів, які зараз можна вигідно придбати".

Підприємцям, у яких немає потрібних резервів, у цей складний час є сенс задуматися про силу партнерства, вважає Сергій Івагло. І це теж можливість.

"Їм потрібно перестати жити в моделі "я сам". Перестати вважати себе самим розумним, здібним і так далі. Слід шукати партнерів. Ті, хто міг би на певних умовах їх підтримати, – пояснює інвест-консультант. – Від цього процесу виграють всі: й інвестори — мудрі люди з грошима, й підприємці, які зможуть отримати важіль для розвитку своїх бізнесів".

Звичайним громадянам, що не мають відношення до бізнес-сфери, експерт рекомендує почати активно моніторити можливість інтернет-освіти, а також інтернет-позиціонування себе на ринку праці.

"Ви отримуєте відмінний шанс заявити про себе. Розповісти про те, що вмієте робити. Зацікавити своїми здібностями потенційних роботодавців, – зазначає Сергій Івагло. – Використовуйте цей шанс. Репетиторство, написання статей, різного роду консультації, складання проектів – спектр можливостей неймовірно широкий. Були б бажання і відповідні здібності".

Тим часом заступник директора Українського інституту політики (УІП), політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що вигодонабувачів у політиці від епідемії не так багато, але вони є.

"Влада спробує списати на коронавірус і світову кризу падіння вітчизняної економіки, й обвал нацвалюти, – каже політексперт. – Але виборець навряд чи повірить у ці аргументи".

У той же час, за словами Молчанова, певні "бонуси" можуть отримати політики, які виступали проти відкриття ринку землі.

"Після закриття парламенту на карантин ні про який кредит МВФ мови йти не може, тому що ринок землі (як умову для отримання нового траншу, — ред.), схоже, не відкриють. Принаймні, в найближчий місяць", – відзначає експерт.

Опозиція ж, на думку Молчанова, буде "качати" ситуацію ближче до місцевих виборів.

"Як показали вчора довибори в Харківської області, де була низька явка, хто зможе привести свого виборця до "скриньок", той і переможе", — резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!