Головна Новини Суспільство події Карантин - до літа: в Україні прогнозують масові звільнення і загибель бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин - до літа: в Україні прогнозують масові звільнення і загибель бізнесу

Експерти вважають, що через продовження карантину в Україні кількість безробітних може досягти восьми мільйонів чоловік

7 квітня 2020, 14:25 comments3739
Поділіться публікацією:
Карантин - до літа: в Україні прогнозують масові звільнення і загибель бізнесу

У разі, якщо карантин в Україні продовжать до літа і далі, кількість безробітних може досягти восьми мільйонів чоловік. Про це "Коментарям" розповів керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Це ті люди, які зараз сидять у відпустці за свій рахунок. Також нагадаю, що у цих людей запас — буквально за місяць проживання. У зв'язку з цим виклики перед державою будуть на кілька порядків серйознішими, ніж сама небезпека коронавірусу. Можуть початися голодні акції протесту і бунти (згадайте походи шахтарів на Київ в 90-х). У свою чергу, втрата роботи тягне за собою несплату ЄСВ, а значить, платити пенсії в Україні буде нічим. Нас може чекати неприємна перспектива повторити долю країн Латинської Америки. Але все ж я сподіваюся на розсудливість влади, яка не повинна допустити подібного падіння", — вважає Чаленко.

У зв'язку з "коронакризою" склалася ситуація, при якій безробіття збільшується в більшості країн, тому що практично вся сфера послуг в умовах простою перестала отримувати прибуток і закрилися. Скоротився попит, обмежені або припинені транспортні зв'язки, скоротився експорт, зазначає експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко.

"З цих причин український бюджет за перші три тижні березня недоотримав 35% доходів, – підкреслює експерт. – Краще, якщо можна так висловитися, ситуація склалася у робітників державного сектору і у решти працюють офіційно, але відправлених по домівках осіб, які за законом у разі простою будуть отримувати 2/3 ставки. Однак і вони можуть піддатися скороченню. А бізнес для зменшення витрат вже йде на звільнення. Якщо ж ситуація затягнеться – кількість безробітних продовжить зростати", — говорить Антоненко.
Експерт вважає, що якщо карантин затягнеться, велика частина бізнесу, його просто не переживе.

"Великий бізнес, хоч і з втратами, але виживе, і ми отримаємо перерозподіл більшості сфер на користь укрупнення. Щоб повернутися на ринок в нових умовах, що склалися, представникам зачиненого бізнесу будуть потрібні час і гроші, яких може не виявитися. Те ж стосується і відновлення рівня споживання, – попереджає експерт УІП. – Я не люблю робити такі негативні прогнози, але з умовно посильними втратами в масштабах країни ми вийдемо з кризи, тільки якщо карантин закінчиться максимум до кінця травня. В коротко- та середньостроковій перспективі при оптимістичному розвитку ситуації нові робочі місця в значимій кількості створюватися не будуть".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!