"Лише 5% українських дітей в інтернатах - сироти", - уповноважений з прав дитини

Микола Кулеба розповів, що довести сім'ю до рішення віддати свою дитину в інтернат можуть злидні та інше неблагополуччя

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба розповів про те, що в українських інтернатах виховуються переважно діти, які мають живих батьків, тільки 5% з них - сироти. Про це він заявив в ході презентації документального фільму "Що таке любов ?!" у кінотеатрі "Оскар" у Києві, про що передає видання "Укрінформ".

"1,5% дитячого населення перебуває в інтернатах. Це 100 000 дітей. Це різні типи інтернатів. Їх десятки сьогодні. 95% дітей з цих 100 000 мають батьків. Вони не сироти. Це основний міф, або помилка, яка є сьогодні, коли говориш про реформу інтернатів. Але ця реформа не про те, щоб сиріт влаштовувати в родини. Ця реформа про те, щоб батьківських залишати дітей в сім'ях. І виявити біду на її початку ", - навів він жахливі цифри.

Правозахисник зазначив, що для вирішення цієї болючої проблеми, потрібно з самого початку звертати увагу на те, як ця сім'я опинилася в такому стані, що вона вже готова віддати свою дитину в інтернат. За словами Кулеби, до такого стану в більшості випадків призводить бідність або інше неблагополуччя.

"Це може бути одинока мати, залишилася з трьома або чотирма дітьми, і їх нічим годувати. Це може бути особлива потреба або інвалідність дитини. Хоча лише 18% дітей в інтернатах - це діти, які мають інвалідність. Всі інші не мають інвалідності... ", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше портал "Донбас. Коментарі" повідомляв, що дітям з інтернатів на Донбасі вручили ключі від власних квартир, виданих їм за рахунок державного бюджету.