Головна Новини Суспільство права людини У справі, де фігурує ексзаступник міністра АПК Дикун, помер потерпілий
commentss НОВИНИ Всі новини

У справі, де фігурує ексзаступник міністра АПК Дикун, помер потерпілий

Землю могли незаконно передати приватним особам за сприяння колишнього заступника міністра АПК Андрія Дикуна

19 листопада 2019, 13:00 comments4753
Поділіться публікацією:








У справі, де фігурує ексзаступник міністра АПК Дикун, помер потерпілий

В Черкаській області помер житель села Ягубець Юрій Скрипач — один з тих, хто в останні роки намагався відстояти своє право на приватизацію частини землі, що раніше належала держпідприємству. За словами його односельців і однодумців, територію передали в приватні руки сторонніх нібито з допомогою колишнього заступника міністра АПК Андрія Дикуна, який нині керує "Всеукраїнської аграрною радою".

picture

Односельці Скрипача кажуть, що чоловік працював у державному аграрному підприємстві "Ягубець", тому, коли воно розпалося, за законом, територію повинні були поділити між співробітниками. Проте, нарікають місцеві жителі, чиновник міг скористатися посадою: нібито організував схему і вивів 1800 гектарів сільськогосподарських земель з державного підпорядкування, після чого передав їх в приховану оренду.
"У жовтні 2014 року держпідприємство "Ягубець" направило в міністерство АПК лист про те, що підприємство нібито перебуває у важкому економічному становищі, тому посівна кампанія під загрозою, — пояснює правозахисник Андрій Баганець. — І відразу запропонували рішення: попросили міністерство надати дозвіл на підписання договору про спільну обробку землі між ДП та приватним ТОВ "Терра-2014", яке зареєстроване у Вінниці. Згідно підпису Дикуна, Міністерство дало відповідь, що не заперечує. Слідом за цим листом Дикуну на узгодження повинна була прийти сама угода про спільний обробіток землі. Буквально за кілька днів Андрій Дикун, ймовірно, одноосібно погодив цей договір, і державна земля таким чином могла опинитися в користуванні приватної компанії". За словами правозахисника, Дикун нібито не мав права підписувати документ: мовляв, питання не знаходиться в компетенції міністерства АПК, а угода повинна була пройти через Кабмін.

В розслідуванні телеканалу "Правда тут" під назвою "Заступник Міністра АПК Андрій  Дикун пограбував державу на 36000000 гривень" йдеться про те, що довгі роки працівники колишнього підприємства "Ягубець" намагалися відстояти своє право на приватизацію землі, яка опинилася у сторонніх осіб нібито незаконно. А в 2017 році на Юрія Скрипача було скоєно напад: чоловік отримав тілесні пошкодження, а в цьому році помер. Судмедексперти встановили причину смерті, однак, за словами правозахисників, вони відмовляються повідомити її близьким Скрипача, аргументуючи рішення забороною Уманської міської прокуратури.

У селі Ягубець припускають, що Андрій Дикун має тісні особисті зв’язки з прокурором Павленком, адже справи проти нього Павленко або закриває, або не розслідує. 

Як відомо, раніше селяни Уманського регіону заявили, що прокурор Павленко має корупційні зв’язки з бізнесменами, які  намагаються відібрати у людей законно приватизовані землі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!