Головна Новини Суспільство права людини Злочини на Майдані: експерти поділилися очікуваннями від розслідувань
commentss НОВИНИ Всі новини

Злочини на Майдані: експерти поділилися очікуваннями від розслідувань

В Державне бюро розслідувань (ДБР) створено підрозділ з розслідування злочинів "справах Майдану". Як тільки Генпрокуратура завершить всі процесуальні дії і передасть матеріали кримінальних проваджень, слідчі приступлять до роботи. Експерти розповіли виданню «Коментарі», чи дасть реальний результат «перезапуск» розслідування, а також - що це може бути за результат.

19 листопада 2019, 11:42 comments5864
Поділіться публікацією:
Злочини на Майдані: експерти поділилися очікуваннями від розслідувань

Заступник директора Українського інституту майбутнього, керівник проекту по боротьбі з контрабандою Євген Єнін вважає, що "справи Майдану" довгий час були заручниками персональних взаємин колишнього генпрокурора Юрія Луценка і вже екс-керівника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка.

"У цій історії відсутні білі і чорні кольори в чистому вигляді. У кожної з сторін є своя правда. Але результат жодним чином не задовольняє суспільство — правди про події на Майдані суспільство так і не почуло, — підкреслює Єнін. — По суті, "справи Майдану" перетворилися у своєрідний "гарячий пиріжок" — відповідальність за них несе той, у кого вони виявилися в останній момент".

Експерт вважає, що чинний генпрокурор Руслан Рябошапка істотно підіграв Горбатюку, звільнивши його з ГПУ. І тепер саме вже з новим ім'ям буде зв'язуватися подальша перспектива передачі справ Майдану" в суд.

"Будь-яка передача справ з одного органу попереднього розслідування іншому означає технологічну паузу тривалістю до п'яти-шести місяців — з тим, щоб нові слідчі увійшли в курс справи, — пояснює Єнін. — По суті, слідчі ГПУ і регіональних прокуратур повинні бути звільнені з 21.11.19 у зв'язку з втратою прокуратурою з цієї дати функцій слідства. Або — призначені на посади прокурорів. У зв'язку з тим, що Рада відклала розгляд законопроекту №2116, в рамках якого передбачається спрощений порядок переведення "слідчих Майдану" в ГБР, ці люди фактично зависли в повітрі. Генпрокуратура не має права нараховувати їм зарплату з 21 листопада, а в разі їх звільнення не буде йти мова про переведення в ГБР".

Заступник директора УІБ висловлює надію, що команда ГПУ знайде вихід з цієї ситуації. Інакше вона ризикує понести серйозні іміджеві втрати.

"Нових результатів не буде"

Політичний експерт Олександр Савченко впевнений, що ніякого "реально нового" результату розслідування, а отже — і результату не буде.

"Нагадаю, що в 2014 році, після так званої "революції гідності", Верховна Рада проголосувала за закон № 4073-1 — 21 лютого. А 26 лютого спікер парламенту Турчинов, який став в. о. президента, цей закон підписав. Закон передбачає недопущення переслідування і покарання осіб з приводу таких  подій. І застосовується ця амністія дуже вибірково, тільки до мітингувальників, — зазначає Савченко. — Стосовно ж міліціонерів і співробітників спецпідрозділів цей закон не діє. Більше того — частина співробітників "Беркуту" до цих пір знаходиться в ув'язненні. У їх відношенні вже більше п'яти років ведеться слідство".

Савченко називає це несправедливим, підкреслюючи, що така норма закладена в закон спеціально.

"І цей закон ніхто не відміняв, його навіть не збираються переглянути. Всі докази, які могли бути вивчені, вже знищені, дерева спиляні, балістичні експертизи не проводилися, — говорить експерт. — Дійшло до того, що бруківку з вулиці Інститутської стали здирати, але слава богу вчасно зупинилися. Тому я впевнений, що ніякого належного розслідування всіх винних у смерті на Майдані не буде. Хоча б тому, що є закон, що фактично забороняє проводити таке розслідування".

На думку експерта, нова влада заговорила зараз про якесь розслідуванні лише тому, що її рейтинг почав падати.

"Ось і прийнято рішення в черговий раз загравати з електоратом, який почав відкрито говорити, що обіцяли справедливість, мир в Україні, гідну роботу, а отримали замовлення повій з Верховної Ради, чорні виплати депутатам, триваючу війну, замість зниження тарифів – їх збільшення. Ну і, як вишенька на торті, — розпродаж всього і вся, включаючи український чорнозем", — резюмує Савченко.

"Можна говорити про реванш"

Політичний аналітик Павло Нусс зазначає, що ГПУ передала в ДБР більше 20 виробництв, пов'язаних зі злочинами часів Революції Гідності.

"І прогнозовано, перші кейси, які цікавили ДБР, стосуються вбивств силовиків. І цьому є відповідне пояснення, — каже Нусс. — Спочатку створення спеціального департаменту Майдану" в ДБР була грубою помилкою, яка в пріоритеті може уберегти від відповідальності винних у смерті Небесної сотні. Мова йде про підозрюваних вищого ступеня. Передача розслідування справ Майдану" в ДБР з ГПУ, це дорівнює тому, якби ці справи були передані Портнову (юрист Андрій Портнов, колишній заступник глави Адміністрації президента часів Януковича, ведучий в даний момент активну юридичну боротьбу з представниками влади часів президентства Порошенко – прим. ред.) особисто в руки. Багато попереджали, що передача справ під юрисдикцію ДБР здійснюється для того, щоб "злити" розслідування проти реальних злочинців. Натомість ДБР може висунути звинувачення проти учасників Революції. І судячи за пріоритетними напрямами розвитку подій у ході передачі справ, все до того йде".

Нусс вважає, що можна говорити про те, що трапився реванш. І запевняє, що боротьба буде тривати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!