Головна Новини Суспільство права людини «Мутація» карантину: що варто знати українцям про нові правила і чи можуть нас покарати за порушення
commentss НОВИНИ Всі новини

«Мутація» карантину: що варто знати українцям про нові правила і чи можуть нас покарати за порушення

Обмеження не будуть мати належного ефекту, поки кожен українець не усвідомить, що в першу чергу він сам несе відповідальність за своє здоров'я

3 квітня 2020, 17:51 comments6066
Поділіться публікацією:
«Мутація» карантину: що варто знати українцям про нові правила і чи можуть нас покарати за порушення



Українська влада вводить більш жорсткі умови карантину, включаючи режим "всі в масках", заборона на переміщення групою осіб більш ніж дві людини, відвідання парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, знаходження на вулицях без документів, що засвідчують особу і так далі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки необхідні та правомірні подібного роду "закручування гайок".

Посилення карантину в Україні: люди повинні стати більш відповідальними

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що потреба в більш рішучих заходах щодо обмеження контактів українців очевидна.

"Україна готується пройти крізь найбільш важкий, піковий період пандемії. Крім того, відсутність можливості влади провести масову кампанію по тестуванню населення унеможливлює встановлення реальних масштабів пандемії в Україні, – пояснює Степаненко. – Тому введення більш жорстких заходів в умовах відсутності медицини як такої у багатьох регіонах України виглядає як найбільш ефективний метод протидії поширенню коронавірусу".

Тим не менш, відзначає експерт, нормативне посилення карантинних заходів не буде мати належного ефекту, якщо самі люди проігнорують серйозність цієї ситуації.

"Слід зрозуміти, що введення жорстких карантинних обмежень – це, насамперед, турбота про самих людей. Кожен сам для себе повинен зрозуміти, що якщо він не залишиться на означений час вдома, не буде дотримуватися ряду правил і обмежень, то, при негативному сценарії, необхідної медичної допомоги на всіх може і не вистачити, – каже Степаненко. – Крім того, якщо ігнорування карантину з боку людей зробить його неефективним, то його просто продовжать ще. А продовження карантинних заходів все більше буде впливати на економіку. Успішне проходження через піковий період поширення інфекції дозволить швидше повернутися до нормального життя, в тому числі і відновити господарську діяльність".

Посилення карантину в Україні: уряд проявив себе не професійно

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець вважає нову постанову уряду зразком непрофесіоналізму.

"Давайте по пунктах. У постанові пишуть, що з 6 квітня заборонено "перебування у громадських місцях без засобів індивідуального захисту, зокрема, респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно". Для початку варто було б нагадати, що таке "громадське місце". А це, згідно із Законом України від 22.09.2005 № 2899-IV"ПРО заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення") – частина будь-якої будівлі, споруди, які доступні або відкриті для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу. Крім того, громадським місцем вважаються під'їзди, підземні переходи, стадіони, – зазначає експерт. – І що, мене будуть ловити в підземному переході або, припустимо, у дворі, якщо я йду без маски. І, до речі, без маски? Що значить – "захисна маска"? Може, у мене карнавальна маска – теж своєрідний захист?"

Вимога про "масочний режим" взагалі викликає обурення у Ростислава Кравця.

"Якісь заборони і додаткові обов'язки, покладені на громадян України, повинні відповідним чином компенсуватися з боку держави, – говорить експерт. – Нас зобов'язали одягати маски (гаразд, зробимо вигляд, що зрозуміли – йдеться про медичні)? Ті самі, які на початку лютого коштували в районі гривні, а зараз – близько 15, і то не скрізь знайдеш? Ті самі, на яких зараз хтось робить собі статки? Ті самі, які масово вивозили за кордон, а тому влаштували тотальний дефіцит в країні і накрутили шалені відсотки? Те ж саме стосується антисептиків. Та все це повинні безкоштовно роздавати громадянам. На кожному кутку, біля кожного під'їзду... А у нас тупо геноцидять людей... Добре хоч побоялися вводити заборону 60-річним виходити на вулицю. Адже збиралися. Тим самим змушуючи людей просто помирати вдома..."

Заборона на відвідування парків, скверів, прибережних територій, дитячих і спортивних майданчиків також викликає у юриста подив.

"Що значить – не можна відвідувати? А якщо я не відвідую? Якщо я просто йду по тому ж парку на роботу? – запитує експерт. – Заборона на переміщення групами не більше двох чоловік теж дивна. Як ви визначите – група це чи ні? Разом ми йдемо – чи порізно? Я переганяю людини, пристаю до нього, або ми дійсно йдемо кудись разом?"

На думку юриста, уряд своїми постановами нівелює адміністративний кодекс та кримінальний кодекс. Фактично робить постанови вище законів, вище Конституції. Не просто перевищуючи свої повноваження, але і зневажаючи всі права і свободи людини.

"Ті ж поліцейські, які спробують вас затримати за те, що ви, припустимо, влаштували пікнік у парку (приміром, сіли на лавочку і їсте булочку, запиваючи молоком), зобов'язані будуть самі бути в масках. Якщо ні, то вони самі вже – порушники, – говорить експерт. – Але затримати або оштрафувати їх ви, зрозуміло, не зможете. А ось силовики тепер отримали величезні можливості для корупції. Адже тепер фактично будь-кого з нас можуть затримати за "невиконання розпорядження влади" і вліпити штраф у 17 тисяч гривень. "Милостиво" погодився "забути" про нього, взявши "на лапу" пару тисяч. Я прогнозую масу адміністративних справ проти громадян. А надалі – позови вже до держави за таке самоуправство. Ми бачимо повну професійну неспроможність уряду, який не може навіть грамотно скласти відповідну постанову. Не кажучи вже про те, що порушує всі можливі закони".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!