Головна Новини Суспільство права людини Експерти розповіли, що "вилікує" безробіття в Україні і як забезпечити людей роботою
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, що "вилікує" безробіття в Україні і як забезпечити людей роботою

Фахівці у сфері працевлаштування розповіли, що вжитих заходів держави України недостатньо, щоб здолати безробіття, і представили свою стратегію

7 квітня 2020, 15:35 comments2008
Поділіться публікацією:
Експерти розповіли, що "вилікує" безробіття в Україні і як забезпечити людей роботою

У зв'язку зі сформованою через карантин ситуацією, коли мільйони людей ризикують розоритися і втратити роботу, українці сподіваються, що влада бачить майбутній вал проблем та готує комплекс заходів, щоб знизити "супутній збиток". "Коментарям" експерти розповіли про те, що тут мало спростити отримання допомоги по безробіттю на період карантину (що зробив Кабмін) або ж закликати (президент) збанкрутілих підприємців не звільняти людей в умовах карантину. Або ж запевнити (як прем'єр Денис Шмигаль 1 квітня), що уряд розробляє програму по створенню робочих місць для тих, хто приїхав з-за кордону або втратив роботу у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Потрібні грамотні, розроблені на базі консультацій з провідними галузевими експертами, державні програми для запобігання масового безробіття, підтримки окремих громадян і в цілому – бізнесу, економіки. Поки їх лише обіцяють представити. Так само як "попрацювати" з Нацбанком щодо програми доступних кредитів, реально послабити податковий тиск на тих, хто намагається вижити у нинішніх екстремальних умовах. Але ці заходи потрібно було приймати ще "вчора".
"Сьогодні головним чинником підтримки повинні бути як одноразова соціальна допомога у розмірі мінімальної заробітної плати всім економічно активним громадянам, так і додаткові податкові пільги особливо для малого і середнього бізнесу, – впевнений керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. – Очевидно, що потребує коригування програма "5-7-9", щоб дозволити безробітним почати свій мікробізнес. Також не потрібно забувати про національні інфраструктурні проекти, наприклад, будівництво доріг. Такі об'єкти дозволяють забезпечити вагому кількість робочих місць".

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло зазначає, що стосовно соціального захисту працівників зупинених підприємств певні рішення вже прийняті. Серед них:
– виплата допомоги по безробіттю з першого дня звернення,
– спрощення процедури такого звернення,
– дотування підприємств, вимушених зупинити роботу, для виплат працівникам.

"Але не вирішено ряд важливих питань, – підкреслює Ярослав Жаліло. – Фізособам-підприємцям (ФОП), які позбулися заробітку, слід надати можливість тимчасово реєструватися в Держслужбі зайнятості як безробітним без закриття ФОП. Також у нас є люди, що мали неформальну зайнятість і тепер її позбулися. Плюс – трудові мігранти. Ці групи специфічні тим, що їх можуть не включити в мережі соцзахисту. Вони можуть зіткнутися з труднощами при постановці на облік як безробітні, так як були з нього раніше зняті як ті, що не шукають роботу. Так що потрібні спеціальні заходи з реінтеграції цих категорій системи соцпідтримки".
На думку експерта, розвиток епідемічної ситуації в найближчі тижні покаже, на які можливі компромісні рішення можна піти, не піддаючи небезпеці життя людей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!