Тепер банки зобов'язані розкривати реальні відсотки за кредитами

У ВР прийняли новий закон щодо фінансових послуг

У Верховній Раді України був прийнятий новий закон, який спрямований на захист прав споживачів фінансових послуг. Мова йде про Закон №1085-1, який покликаний зобов'язати банки, фінансові та мікрокредитні організації озвучувати реальну вартість своїх продуктів і послуг.

Завдяки цьому планується боротися з прихованими комісіями і відсотковими ставками, які, порівняно з заявленими, можуть бути вище в десятки і сотні разів.

Як пояснив Яків Смолій, чинний голова НБУ, низько процентні ставки за кредитними угодами, зазначені для реклами, вводять в оману людей, сприяють їх важкого фінансового становища і підвищення соціальної напруженості.

Для боротьби з цим явищем і був розроблений законопроект, завдяки якому інформація про відсотковою ставкою буде подаватись організаціями в уніфікованому і абсолютно відкритому вигляді. На його думку таке рішення дозволить усунути з ринку асиметрію інформації.

Експерти сайту "Кредити Онлайн" вважають, що тепер фінансові організації будуть боротися за споживачів не гучною рекламою, в якій обіцяні неіснуючі умови, а реальним зниженням відсоткової ставки та поліпшенням умов кредитування. Завдяки цьому очікується, вартість кредитів може істотно знизитися.

Що зміниться для фінансових споживачів
По суті, до 2018 року не існувало ефективного органу, який би займався перевіркою установ і регулюванням сервісів у фінансовій сфері в Україні. Це стало полем для численних зловживань. Новий законопроект зробить неможливим:

  • передачу інформації про боржників третім особам;
  • зміну умов кредитування в односторонньому порядку;
  • приховування від клієнтів фактичної суми ставки за кредитом, вартості послуг.

Незважаючи на те, що за минулий рік в НБУ надійшла не менше 13 тис. скарг на якість сервісів у сфері фінансування, ефективно реагувати на них було неможливо. Однак тепер протягом квартал НБУ сформулює конкретні нові правила для гравців ринку і законопроект запрацює.

Новий підрозділ назвали Управління захисту прав споживачів фінансових послуг. Тут будуть проводити перевірки організацій, що надають фінансові послуги населенню, реагувати на скарги споживачів і встановлювати вимоги до інформації, яку потенційні клієнти повинні одержувати на етапі прийняття рішення про кредитування.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в ЄС прокоментували рішення суду щодо Януковича.