Медики назвали "Протефлазід" фуфломіцином, - ЗМІ

За даними журналістів, ряд українських медиків заявили, що препарат Протефлазід марний не тільки при лікуванні коронавіруса, але і в боротьбі з будь-яким іншим вірусом

Препарат "Протефлазід" виробництва "НПК "Екофарм" відноситься до групи так званих фуфломіцинів, тобто до препаратів, які не можуть використовуватися для лікування заявлених виробником хвороб. Цей препарат не пройшов випробувань і тому заяви про те, що ним можна лікувати коронавірус, не відповідають дійсності, пише видання "Апостроф".

За даними виробника - "НПК Екофарм", які не раз озвучував замдиректора компанії Олександр Гриневич, "Протефлазід" є препаратом для лікування вірусів герпесу, гепатитів, грипу, ГРВІ та навіть ВІЛ-інфекції, а з недавнього часу - і потенційним ліками від Covid- 19. При цьому в своїх інтерв'ю та коментарях він визнає, що, крім комп'ютерного моделювання, ніяких випробувань препарату не було.

Такий препарат в українських аптеках коштує від 300 до 600 гривень в залежності від обсягу.

Виробникові вдалося домогтися підтримки президента Академії медичних наук Віталія Цимбалюка, який навіть написав листа на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням впровадити для профілактики і лікування від COVID-19 медиків і пацієнтів спиртову настойку "Протефлазід".

Гриневич робив спробу "впарити" препарат в якості лікування від коронавіруса в лютому, коли на обсервацію в Нових Санжарах привезли українців, які застрягли в охопленому епідемією Китаї.

При цьому ряд медиків виступив із заявами, що "Протефлазид" безкорисний не тільки при лікуванні коронавируса, а й при лікуванні будь-якого іншого вірусу, і відсутність випробувань це лише підтверджує.

Так, лікар-інфекціоніст Ігор Марков заявив, що "Протефлазідом" "навіть герпес лікувати не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти приблизно як аскорбінова кислота".

Біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсілевський писав, що препарат є просто спиртовою настоянкою з двох трав: вейника наземного 500 г/1000 мл і трави щучки дернистої 500 г/1000 мл. У зв'язку з цим, настоянка не може мати належної ефективності.

За даними кандидата медичних наук, анестезіолога-практика Андрія Семьянківа, вищевказаний препарат не має доведеної ефективності.