Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розкрили феномен пам'яті
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розкрили феномен пам'яті

Чому ви можете згадати ім'я свого кращого друга дитинства, якого не бачили роками, але легко забули ім'я людини, з яким ви тільки що познайомилися хвилину тому? Іншими словами, чому деякі спогади стабільні протягом десятиліть, а інші зникають протягом декількох хвилин?

3 вересня 2019, 00:00 comments11521
Поділіться публікацією:
Вчені розкрили феномен пам'яті

Використовуючи модель миші, дослідники Caltech визначили, що сильні, стабільні спогади кодуються "командами" нейронів, які всі працюють синхронно, забезпечуючи надмірність, яка дозволяє цим спогадам зберігатися протягом довгого часу. Дослідження має значення для розуміння того, як пам'ять може бути порушена після пошкодження головного мозку, такого як інсульт або хвороба Альцгеймера.


На чолі з доктором наук Уолтером Гонсалесом команда розробила тест для вивчення нейронної активності мишей. У тесті миша поміщали в прямій корпус довжиною близько 5 футів з білими стінками. Унікальні символи відзначали різні місця уздовж стін — наприклад, жирний знак плюс поруч із самим правим кінцем і похила риса близько центру. Цукрову воду (частування для мишей) поміщали в будь-який кінець доріжки. У той час як миша досліджувала, дослідники виміряли активність певних нейронів у гіпокампі миші (область мозку, де формуються нові спогади), які, як відомо, кодують місця.


Коли тварина була спочатку вміщено у слід, воно не було впевнене в тому, що робити, і блуждало вліво і вправо, поки не зіткнувся з цукровою водою. У цих випадках поодинокі нейрони були активовані, коли миша помітила символ на стіні. Але після кількох дослідів з треком, миша познайомилася з ним і пригадала розташування цукру. По мірі того як миша ставала все більш знайомої, все більше і більше нейронів діяли синхронно, бачачи кожен символ на стіні. По суті, миша розпізнавала, де вона знаходиться відносно кожного унікального символу.


Щоб вивчити, як з часом зникають спогади, дослідники утримували мишей зі сліду на строк до 20 днів. Повернувшись на трек після перерви, миші, у яких сформувалися сильні спогади, закодовані великою кількістю нейронів, швидко запам'ятали завдання. Незважаючи на те, що деякі нейрони проявляли різну активність, пам'ять миші про треку була чітко ідентифікована при аналізі активності великих груп нейронів. Іншими словами, використання груп нейронів дозволяє мозку мати надмірність і все ще згадувати спогади, навіть якщо деякі з вихідних нейронів замовкають або пошкоджуються.


Нещодавно видання "Коментарі" повідомляло, що з узбережжя Південної Африки зникли великі білі акули. Дослідники говорять, що це буде мати великий вплив на економіку країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!