В очах скам'янілостей мух виявлені кристали

У викопних мух, знайдених в Данії, є кристали в очах - окремі, прозорі мінеральні частинки, де колись були лінзи живих очниць. Ці маленькі кристали карбонату кальцію відроджують дослідження про більш загадкових стародавніх тварин, трилобитах.

Скам'янілості цих вимерлих, щитовидних безхребетних мають кристаллизованные мінеральні лінзи в очах. Тут немає живих трилобітів, але, принаймні, з 1970-х років вчені розуміють, як кришталеві лінзи могли працювати на істот, коли вони були живі. Тепер автори аналізу літаючих істот стверджують, що кришталеві лінзи, як у мух, так і в трилобітів, є лише примхами скам'яніння. У живих комах немає кришталевих лінз.

"Ці тварини іноді вирощують більш дрібні кристали кальциту в своїх очах або в своїх жорстких экзоскелетах для міцності, але не один великий кристал в кожній окремій лінзі", - каже керівник проекту.


Бріджит Шоенманн з Кельнського університету в Німеччині дотримується ідеї, що живі трилобіти бачать крізь лінзи, які в основному складаються з карбонату кальцію. Однією з переваг цієї здатності є можливість згинати входить світло під водою, допомагаючи збирати і фокусувати достатню кількість світла.

Нещодавно видання "Коментарі" повідомляло, що з узбережжя Південної Африки зникли великі білі акули. Дослідники говорять, що це буде мати великий вплив на економіку країни.