Вегетаріанство: переваги та ризики
Автори великого, довгострокового дослідження, дійшли висновку, що у вегетаріанства є зв'язок із зменшеним ризиком ішемічної хвороби серця
Нове масштабне дослідження знову розглядає вплив вегетаріанства на здоров'я під мікроскопом. В останні роки все більше людей вирішили скоротити кількість м'яса в своєму раціоні. Вегетаріанці, вегани і пескатарианцы (люди, які їдять рибу, а не м'ясо), стають зростаючої демографією. Повідомляє видання medicalnewstoday.
У недавньому дослідженні, присвяченому BMJ, особлива увага приділяється дієт на рослинній основі і їх впливу на ризик інсульту та ішемічної хвороби серця (ІХС).
Більш ранні дослідження показали, що вегетаріанці мають більш низький ризик ожиріння і ІХС, але, як пояснює огляд відповідних досліджень, існує необхідність в більш довгострокових дослідженнях з участю більшої кількості людей.
Останнє дослідження було спрямоване на заповнення певних прогалин. В цілому вчені взяли дані від 48 488 осіб, за якими вони стежили 18 років.
Дослідники розподілили кожного учасника в одну з трьох груп: м'ясоїди, пожирачі риби, вегетаріанці і вегани. Використовуючи запитальники з продуктів харчування, дослідники могли оцінити загальне споживання їжі і рівень поживних речовин. Крім інформації про раціоні, вони збирали інформацію про таких факторах, як індекс маси тіла (ІМТ), зростання і артеріальний тиск.
За 18 років було спостережено 2820 випадків ІХС і 1072 випадки інсульту. Після врахування соціально-демографічних факторів і факторів способу життя аналіз виявив як позитивні, так і негативні взаємозв'язки між здоров'ям серцево-судинної системи і зниженим споживанням м'яса.
На думку авторів, ця зв'язок, мабуть, обумовлений, принаймні частково, зниженням рівня гіпертонії і діабету, а також зниженням ІМТ і рівня холестерину.