Головна Новини Суспільство Наука та освіта Психологи розповіли про головне мінусі нарцисизму
commentss НОВИНИ Всі новини

Психологи розповіли про головне мінусі нарцисизму

Нарцисисти можуть не мати можливості приймати рішення на основі вдумливої інтерпретації та критичного мислення, а якщо навіть вони помиляються, то не можуть поставитися до цього спокійно і прийняти поразку

10 вересня 2019, 16:39 comments1923
Поділіться публікацією:
Психологи розповіли про головне мінусі нарцисизму

Щоб прийти до цих висновків, дослідники оцінили риси, зазвичай пов'язані з цим властивістю характеру: такі як імпульсивність і когнітивна рефлексія. Крім того, психологи виділили два типи нарцисизму, грандіозний і уразливий. Повідомляє журнал Thinking & Reasoning.

Грандіозні нарцисисти, як правило, мають більш високу самооцінку і вважають себе більш переважаючими, ніж інші. А ось вразливі нарциси, як правило, небезпечні, замкнуті, захищені внутрішніми блоками і мають низьку самооцінку. Однак, як показують нові дослідження, обидва мають тенденцію бути дуже зосередженими на собі і імпульсивними і часто високо оцінюють свої інтелектуальні здібності. Такі люди сприймають себе як критичних мислителів, навіть коли вони помиляються.

У трьох окремих роботах дослідники оцінили працездатність однієї сотні американців вчасно тесту на когнітивне відображення, призначеного для інтуїтивного мислення. В опитуванні задавалися такі питання, як:

Летюча миша і м'яч стоять 1,10 долара. Летюча миша стоїть на 1 долар більше, ніж м'яч. Скільки коштує м'яч? Якщо ви думали, що відповідь була 10 центів, ви помилилися. Багато люди інтуїтивно приходять до такого висновку, але правильну відповідь становить 5 центів. Якщо у вас немає нарциссических тенденцій, швидше за все, ви витратите якийсь час на обдумування правильної відповіді.

Учасники самі повідомляли про те, наскільки інтуїтивно і проникливо вони сприймають свої розумові процеси, які можуть супроводжуватися безліччю вроджених обмежень. Потім респондентів попросили повторити оцінки, повідомивши про те, наскільки вони впевнені у своїх відповідях.

"Ми виявили, що грандіозний і вразливий нарцисизм негативно пов'язаний з певними типами важливих процесів рефлексивного мислення", — йдеться в заяві співавтора дослідження Джонатана Фугельсанга.

З'ясувалося, що грандіозні нарциси значно самоуверенней у своєї інтелектуальної діяльності, вони менш обізнані про свої помилки і схильні відкидати коригувальну зворотний зв'язок. Людям, які більш нарциссичны, може бути важко зрозуміти, що вони неправі — можливо, із-за ширшої самовпевненості або "явною, егоїстичною стратегії самовдосконалення".

Нещодавно видання "Коментарі" повідомляло, що вперше в світі, вченим вдалося відновити рогівку з допомогою технологій. Детальніше читайте за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!