Головна Новини Суспільство Наука та освіта Сергій Токарев: STEM is FEM руйнує стереотипи і прагне до гендерного паритету в технологічних галузях
commentss НОВИНИ Всі новини

Сергій Токарев: STEM is FEM руйнує стереотипи і прагне до гендерного паритету в технологічних галузях

Сергій Токарев і ще ряд IT-бізнесменів ініціювали соціальний проект STEM is FEM, його мета - мотивувати дівчат вибирати професії, пов'язані з наукою і технологіями

28 листопада 2019, 19:49 comments7506
Поділіться публікацією:
Сергій Токарев: STEM is FEM руйнує стереотипи і прагне до гендерного паритету в технологічних галузях

У вересні 2019 року в Україні стартував новий соціальний проект STEM is FEM.  Його мета — мотивувати дівчат вибирати професії, пов'язані з наукою і технологіями.  Проект ініціювали IT-бізнесмени, які працюють в Україні.  Один з них -Міжнародний інвестор Сергій Токарєв, STEM is FEM став для нього одним з найважливіших соціальних проектів.

 "Працюючи в IT, ми регулярно стикаємося з тим, що жінок в сфері розробки в кілька разів менше, ніж чоловіків.  Ця проблема актуальна не тільки для України, але і для всього світу.  На Заході це питання стало ребром ще кілька років тому, — розповідає бізнесмен, — Причин тому безліч, але головні, це стереотипи і страх ".

Проблематика

Міжнародні дослідження показують, що жінки бояться йти в технологічні галузі, тому що вважають їх чоловічими.  У Великобританії і США цю проблему вирішують різні освітні програми, мотиваційні форуми та тренінги.  І навіть не дивлячись на це сьогодні відсоток жінок в IT там ледве сягає 40%.

У країнах Східної Європи ситуація значно гірша.  Тут кількість жінок в сферах STEM коливається в межах 15-25%.

"Роботодавці зацікавлені в залученні жінок в сферу IT.  Крім усього іншого, сьогодні це міжнародний тренд, який допомагає вибудовувати правильні стосунки з колегами і партнерами в усьому цивілізованому світі.  Але одними управлінськими рішеннями прийти до гендерної паритету в компаніях не можна, — упевнений Сергій Токарєв, — Нам необхідно переймати досвід західних колег і сфокусуватися на просвітницькій діяльності.  Ми повинні стати провідниками і надавати підтримку дівчатам, які цікавляться сферою технологій, ще зі шкільної лави.  Саме про це проект STEM is FEM ".

Специфіка STEM is FEM

Проект розділений на модулі, які проходять кожні кілька місяців.  Кожен модуль складається з декількох етапів: онлайн-конкурс, відбір переможців, дводенний інтенсив в Києві, ще один конкурс та нагородження учасниць.

Найголовніший етап — дводенний інтенсив.  Він включає в себе зустрічі з мотивуючими спікерами — жінками, які досягли серйозних успіхів у професійній діяльності, лекції в форматі питань та відповідей від жінок, які працюють в профільних напрямках і екскурсії на підприємства, пов'язані з конкретною індустрією.

"У жовтні 2019 року відбувся перший модуль проекту на тему Біотехнологій.  З 100 дівчат, які взяли участь в онлайн-конкурсі, до Києва приїхали 22.Вони зустрілися з Міністром охорони здоров'я України Зоряною Скалецького, заступником Міністра економіки Інною Метельової, жінками-підприємцями, науковцями різних українських і європейських лабораторій і наукових інститутів, — розповідає Сергій Токарєв, — STEM is FEM організував екскурсії в генетичну лабораторію та Інститут фізіології імені А.  О. Богомольця ".

Протягом цих двох днів дівчаткам пропонують впоратися із завданням, пов'язаної, з темою модуля.  Учасниця, яка справляється із завданням краще за всіх, отримує головний приз.  Як правило, це поїздка на масштабне міжнародне захід, або екскурсія в велику закордонну компанію.  Також, подарунки передбачені за друге і третє місце.

"У першому модулі перемогла одеситка Наталія Снігур.  У листопаді вона вирушила на найбільший жіночий форум в Польщі Women in Tech Perspectywy, в якому взяли участь представниці Стенфордського університету і найбільшої в світі організації технічних фахівців — Інституту інженерів електротехніки та електроніки, і глобальних корпорацій — Intel, Facebook, Google, Amazon, -  говорить ініціатор проекту, — Наступний модуль буде присвячений темі IT, а головним призом стане участь в Webit Festival Europe, який відбудеться в іспанській Валенсії в 2020 році ".

Плани

За словами Сергія Токарєва, STEM is FEM намагається охопити не тільки сферу IT, а й інші напрямки, пов'язані з наукою, математикою, інжинірингом та технологіями.

Для цього волонтери проекту розробили попередній річний план модулів, в який, крім біотехнологій та інформаційних технологій, входять ще кілька тематик: енергетика, інженерія та робототехніка, 3D-моделювання та космос.

Бізнесмен упевнений, що даний проект повинен консолідувати в собі представників бізнесу, громадських діячів, політиків, вчених і фахівців технологічних індустрій.

"Проект відкритий для всіх, хто зіткнувся з цією проблематикою.  Тільки спільними зусиллями ми зможемо зруйнувати міф про те, що STEM-професії належить одним чоловікам і прийти до гендерної паритету, причому не тільки в бізнесі, але і в інших сферах життя ", — впевнений ініціатор STEM is FEM Сергій Токарєв.

В даний момент волонтери проекту займаються підготовкою наступного модуля і розробкою плану роботи на другий рік.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", у Міносвіти розповіли, скільки піде грошей на облаштування опорних шкіл у селах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!