Головна Новини Суспільство Наука та освіта У Міносвіти планують скоротити кількість університетів
commentss НОВИНИ Всі новини

У Міносвіти планують скоротити кількість університетів

Міністр освіти та науки Ганна Новосад розповіла, яким чином в Україні хочуть оптимізувати діяльність університетів

20 січня 2020, 15:51 comments3844
Поділіться публікацією:
У Міносвіти планують скоротити кількість університетів

В Україні хочуть оптимізувати систему вищою освіти, а зокрема – скоротити кількість університетів приблизно втричі. Про це розповіла міністр освіти та науки України Ганна Новосад, передає "Інтерфакс-Україна".

Як пояснила Новосад, Міносвіти є засновником університетів, тому має адміністративні важелі, щоби ініціювати оптимізацію певних закладів. Так, незабаром буде рішення уряду про об’єднання чотирьох університетів і створення на їхній основі — одного закладу.

"Мені здається, що якби у нас було десь 80 університетів, що втричі менше, ніж зараз, то ми би трохи почистили систему", — заявила Новосад.

Крім того, з 2021 року філії вишів в окремих містах мають зникнути.

"Я вважаю, що це дуже правильно, тому що у нас занадто роздута мережа цих філій, які часто прикриваючись назвою національного державного університету надають набагато гіршу якість освіти, а в дипломі написано, що ти навчався в хорошому виші", — зазначила Новосад.

Нагадаємо, з цього року почав працювати принцип фінансування університетів за показниками їхньої діяльності. Так, університети отримають 80% від свого бюджету попереднього року, решту, 20%, розподілять за показниками ефективності. За словами Новосад, надалі це співвідношення буде збільшуватися.

"Відверто слабкі університети просто помруть, бо перестануть отримувати державне фінансування. Якщо вони не почнуть рухатися, залучати гроші із бізнесу, шукати можливості наукової співпраці, займатися трансфером технологій, робити щось на замовлення, то у них буде менше шансів бути конкурентоспроможними для отримання державного фінансування", — пояснила міністерка.

Раніше "Коментарі" писали, що Ганна Новосад розповіла, чи вистачає їй зарплатні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!