Головна Новини Суспільство Наука та освіта У світі зникають піщані пляжі через кліматичну кризу – дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

У світі зникають піщані пляжі через кліматичну кризу – дослідження

За прогнозами вчених, половина піщаних пляжів в світі може зникнути до кінця століття

4 березня 2020, 04:00 comments1826
Поділіться публікацією:
У світі зникають піщані пляжі через кліматичну кризу – дослідження

Вчені повідомляють, що майже половина піщаних пляжів в світі може зникнути до кінця століття внаслідок викликаної кліматом прибережної повені та людського втручання. Про це інформує The Guardian, посилаючись на дослідження Об'єднаного дослідницького центру (JRC) Європейської комісії.

Так, пісочна ерозія загрожує дикій природі та може завдати важкої шкоди прибережним територія, на яких більше не буде буферних зон для захисту від повеней і штормів. Вчені прогнозують, що через 30 років ерозія знищить 36 097 км або 13,6% піщаних берегових ліній. За їх даними, ситуація погіршиться в другій половині сторіччя, будуть змиті ще 95 061 км або 25,7% пляжів планети. Однак це ще оптимістичні оцінки, що ґрунтуються на прогнозі RCP4.5 (в цьому сценарії океани до 2100 року збільшаться лише на 50 см). Тоді як у дослідженні говориться, що при такому ж обсязі виділення вуглецю, як зараз, рівень моря підвищиться приблизно на 80 см. Тоді 131 745 км пляжів, або 13% вільної від льоду берегової лінії планети, опиняться під водою.

За прогнозами, найбільш постраждалими є Австралія (14 849 км) і Канада (14 425 км), далі йдуть Чилі (6 659 км), Мексика (5488 км), Китай (5440 км) і США (5530 км). У Гамбії та Гвінеї короткі берегові лінії, але вони ризикують втратити більше 60% пляжів. Зазначимо, що великі пляжі звузяться на 100-200 метрів на атлантичному і тихоокеанському узбережжях, а також на австралійській стороні Індійського океану.

Експерти підкреслили, що протистояти таким ризикам можуть оперативні заходи щодо обмеження викидів та боротьба з порушенням клімату.

Раніше "Коментарі" розповіли, що в ЄС оголосили кліматичну надзвичайну ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!