Головна Новини Суспільство Наука та освіта Міносвіти в гонитві за грошима не впоралось з підготовкою до навчання в умовах карантину
commentss НОВИНИ Всі новини

Міносвіти в гонитві за грошима не впоралось з підготовкою до навчання в умовах карантину

Значну частину роботи з підготовки вчителів до дистанційного навчання школярів довелося взяти на себе Міністерству цифрової трансформації

31 березня 2020, 18:05 comments2968
Поділіться публікацією:
Міносвіти в гонитві за грошима не впоралось з підготовкою до навчання в умовах карантину

Міністерство освіти і науки України сфокусувалося на "торгах" з міністерством фінансів на тему збереження в повному обсязі фінансування державних програм і не впоралося з підготовкою системи освіти до онлайн навчання в умовах карантину. Досі немає розуміння, як навчати студентів вузів, як проводити іспити та захист дипломів. Незважаючи на масові звернення вищих навчальних закладів, відповіді на це питання вони не отримали.

Що ж до шкільної освіти, то в процесі підготовки вчителів до дистанційного навчання школярів значну частину роботи взяло на себе Міністерство цифрової трансформації. Зокрема, Мінцифри підготувало за ініціативою Президента України Володимира Зеленського за 72 години курс "Карантин: онлайн-сервіси для вчителів". Крім того, ще до 23 березня були розроблені сервіси для педагогів по створенню презентацій, карток, текстів і завдань, а також платформи для дистанційної підготовки до здачі тестування "Де готуватись до ЗНО?". Ресурси з розробками уроків та онлайн підручники знаходяться у відкритому доступі.

У Міносвіти не пояснюють, чому вони не вирішили проблему дистанційного навчання своїми силами, в результаті чого президенту довелося підключати до цього відомство Михайла Федорова.

Примітно, що всі заяви заступника міністра освіти Єгора Стадного останнім часом стосувалися виключно боротьби за збереження в повному обсязі фінансування державних програм. Наприклад, МОН вимагав залишити їм 44,9 млн грн на створення й апробацію електронних підручників, наполягаючи, що вони стануть в нагоді в умовах карантину.

Єгор Стадний і раніше займався перерозподілом коштів з бюджетних студентів на контрактників. Цій темі він присвятив більшу частину своєї роботи в міністерстві, куди він прийшов разом з Ганною Новосад з аналітичного центру CEDOS, створеного на гранти Джорджа Сороса екс-міністром освіти і екс-ректором Києво-Могилянської академії Сергієм Квітом та його заступником, депутатом від "Голосу" Інною Совсун.

У центрі CEDOS працювала так само дружина Стадного Ірина Шевченко, яка була призначена заступником міністра охорони здоров'я при Зоряні Скалецькій.

ЗМІ повідомляють, що Стадний, як і Шевченко, інтегрований в грантову систему фондів Сороса. Примітно, що на фейсбук-сторінці Стадного немає згадки про його нинішнє місце роботи в міністерстві, а вказано лише CEDOS.

picture

Після порятунку ситуації з запуском дистанційного навчання силами Мінцифри, невирішеними залишаються питання навчання студентів та учнів навчальних закладів професійно-технічної підготовки. Цей факт, а також бездіяльність Стадного викликають обурення керівництва Кабміну. Тому узгодження кандидатури на його місце вже йде і найближчим часом питання буде винесено на засідання уряду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!