Головна Новини Суспільство Наука та освіта Заступника міністра освіти і науки Єгора Стадного цікавить не робота міністерства, а отримання грантів, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Заступника міністра освіти і науки Єгора Стадного цікавить не робота міністерства, а отримання грантів, - експерт

Економічний експерт Юрій Гаврильченко прокоментував резонансну заяву заступника голови МОН Єгора Стадного

17 квітня 2020, 16:00 comments1942
Поділіться публікацією:
Заступника міністра освіти і науки Єгора Стадного цікавить не робота міністерства, а отримання грантів, - експерт

МОН України має займатися підвищенням якості освіти та науки, а не "переробляти" і "освоювати" грантові або кредитні кошти. Про кредити повинні турбуватися Мінфін і Мінекономіки. Таку заяву зробив кандидат наук державного управління, економічний експерт Юрій Гаврильченко, коментуючи слова заступника голови МОН Єгора Стадного про те, що в останні місяці у відомстві працюють над отриманням пільгового кредиту від Світового банку, вважаючи це життєво важливим завданням.

На думку експерта, чиновники міністерства просто не розуміють своїх основних завдань, оскільки вони вийшли з грантового середовища.

Гаврильченко зазначає, що керівництво Міносвіти регулярно говорить про гроші і набагато рідше про те, над чим вони працюють, які розробляють програми, що буде робитися для підвищення якості освіти, як узгоджуються шкільні програми з тим, що студенти будуть вивчати у вищій школі. Причина, за його словами, у підходах команди екс-прем'єра Олексія Гончарука – якій ближче за всі якраз тема грантів і кредитів.

"Результат такого підходу продемонстрували телеуроки, де вчителі спокійно поміщають білих ведмедів на Південний полюс, Івана Грозного відправляють на війну з "ліванським орденом", а Австралію у них омиває Атлантичний океан", — підкреслив Гаврильченко.

Експерт застеріг від комерціалізації науки, яку може спричинити використання кредитних коштів.

“Гранти і кредити – абсолютно різні речі. Гранти – це безоплатна допомога, що надається вченим. А кредитні гроші, які міністерство збирається "перетравлювати", потрібно віддавати за рахунок бюджету. До того ж, отримані кредити (а МОН — не бізнес-організація, а центральний орган виконавчої влади) – це можливе підґрунтя для зростання вартості навчання на комерційних відділеннях державних вузів", — вважає кандидат наук держуправління.

Нагадаємо, у прийнятих парламентом змінах в закон про бюджет на 2020 рік, крім захищених статей видатків, таких як заробітні плати і стипендії, збережені 1 млрд гривень субвенції на Нову українську школу і майже 300 млн гривень для Національного фонду досліджень.

Також повністю збережено конкурсне фінансування наукових проектів у закладах вищої освіти. Заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний зазначає, що Міністерство прагне швидше завершити формальні процедури і протягом 2020 року підписати документи для отримання кредитних коштів від Світового банку.

Національний фонд досліджень був створений Кабінетом міністрів 4 липня 2018 року. Кошти Фонду формуються за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством грантових коштів.

Єгор Стадний до приходу в міністерство в 2019 році працював директором аналітичного центру CEDOS, створеного екс-міністром освіти і екс-ректором Києво-Могилянської академії Сергієм Квітом та його заступником, депутатом від "Голосу" Інною Совсун на грантові гроші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!