Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Пандемія та ринок праці: яким сферам допомагає розвиватися кризова ситуація в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія та ринок праці: яким сферам допомагає розвиватися кризова ситуація в Україні

Експерти розповіли, які соціальні та кар'єрні ліфти в Україні може запустити ситуація у зв'язку з коронавірусною пандемією

7 квітня 2020, 16:09 comments4410
Поділіться публікацією:
Пандемія та ринок праці: яким сферам допомагає розвиватися кризова ситуація в Україні

Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", які соціальні (кар'єрні) ліфти може запустити (або перезапустити) нинішня кризова ситуація в Україні. А хто, навпаки, може "впасти з п'єдесталу".

"Нас чекає суттєве переформатування ринку праці"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович передбачає, що пандемія, карантин і криза дадуть поштовх (у позитивному сенсі) розвитку сфер освіти та охорони здоров'я, а також IT-індустрії.

"З айтішниками все зрозуміло. Вони і раніше демонстрували гарне зростання, а зараз, коли світ пішов в онлайн, їх послуги стали ще більш затребувані, – пояснює експерт. – З лікарями, думаю, теж все зрозуміло. До них будуть зовсім інакше ставитися після всього, що відбувається в даний момент. Викладачі ж прискореними темпами освоюють дистанційні форми навчання. І будуть, впевнений, розвиватися в цьому напрямку. Криза – це шанс на саморозвиток. І на якісні зміни у сфері освіти. Тут або ти будеш піднімати свою планку, або залишишся за бортом. Враховуючи те, що дистанційна форма навчання "увійде у смак", державі потрібно буде звернути увагу на проблеми з доступом до Інтернету і мобільного зв'язку в ряді населених пунктів України. А також, думаю, запустити для викладачів курси з дистанційних форм навчання. Тим самим виводячи освітній процес на новий рівень".

Однозначно впаде підкошена карантином сфера послуг, впевнений Рейтерович.

"Багато професій, що пов'язані з салонами краси, кафе, ресторанами доведеться скорочувати у зв'язку з величезними фінансовими втратами в цій сфері, – пояснює експерт. – Хтось зможе переформатуватися (наприклад, налагодивши дистанційну доставку їжі), хтось — ні. Такий собі природний відбір. І в цьому відборі активну участь будуть брати заробітчани, які масово повернулися в Україну. Навіть після закінчення пандемії та карантинних заходів – залишиться економічна криза. І європейські країни, де раніше працювали українці, будуть намагатися працевлаштувати, насамперед, своїх громадян, які втратили роботу. Так що нас чекає суттєве переформатування ринку праці. І чимала частина робочих рук, думаю, буде перенаправлена в аграрний сектор".

"Є надія, що сфера охорони здоров'я стане в нашій країні реальним пріоритетом"

Найбільше число плюсів і можливостей (в сенсі кар'єрного та соціального ліфта) отримають після низки криз (пандемічна, економічна) представники медичної сфери, вважає політолог Максим Джигун.

"Інформаційний простір зараз заповнено поясненнями від вірусологів, лікарів, представників фармацевтичного бізнесу. Медики знаходяться на передовій боротьби з коронавірусом. Впевнений, ставлення до них кардинально зміниться, – каже Джигун. – Значимість медиків значно зросте. Є надія, що сфера охорони здоров'я стане в нашій країні не декларативним, а реальним пріоритетом".

Коронавірус, на думку експерта, стане причиною тектонічних зрушень і в сприйнятті реальності політичними елітами.

"Вони зараз опинилися на рівні з усіма небезпеці, тому що не можуть, як звикли, виїхати "поправити здоров'я" за кордон. Не мають якихось преференцій у лікуванні. Так що ще й тому сприйняття медичної галузі має змінитися", – вважає Максим Джигун.

Очевидні кар'єрні преференції отримають, за думку експерта, і правоохоронні органи, які багато роблять, щоб ситуація в Україні не вийшла з-під контролю.

"Зміцнить свій статус глава МВС Арсен Аваков. Незважаючи на критику в його адресу (у тому числі – заслужену), в даний момент він залишається однією з найбільш діяльних, опорних фігур у світлі забезпечення правопорядку, – говорить експерт. – В умовах несистемних політиків, включаючи недосвідченого президента – саме Аваков залишається впевненим, "запеклим" міністром, який демонструє результат. Думаю, що після закінчення пандемії та карантину його позиції значно посиляться".

А от "нові обличчя" (політики без досвіду, які тріумфально увійшли у владу в минулому році) будуть, на думку політолога, стрімко втрачати популярність у народі.

"Вони не можуть під час кризи продемонструвати результат, мати внесок у забезпечення стабільності в країні. Так що ці політики будуть масово відходити на другий, а то й на більш дальній план, – припускає Джигун. – Ці "нові обличчя" виявилися не готові до значності влади у звичайний час. А вже в кризовий і зовсім себе дискредитують. У громадському сприйнятті досвідчені (нехай навіть не зовсім чесні), впевнені керівники – набагато краще, ніж нові політики, які не здатні впоратися з такими кризовими ситуаціями, як зараз. Я впевнений, що повернеться мода на "класичних політиків" – раціональних, що пройшли всі шляхи професійного зростання (від сільських та міських рад, до Верховної Ради чи Кабміну). І це позначиться вже на місцевих виборах... Не виключаю, що можуть зайти на чергове коло ті, кого ми бачили у минулих парламентах і урядах. Гройсман, Яценюк, Ляшко все частіше з'являються в медіа-просторі. І виглядають більш переконливо, ніж ті, хто прийшов їм на зміну".

"Свій "ліфт" отримає і система освіти"

Аналітик ГО "Слово і Діло" Валентин Гладких вважає нові реалії, з якими ми зіткнулися, шансом отримати значно більш ефективну держава.

"Будь-яка криза актуалізує проблеми, які назрівали в суспільстві. І дає шанс вийти оновленими, модернізувавши і бізнес, і державне управління, – зазначає експерт. – Кам'яний вік закінчився не тому, що закінчилися камені. Людство просто крокує далі. Ось і зараз – ми знаходимося на новому етапі руху до нового світу".

У бізнесі, за словами Валентина Гладких, виграє той, хто зуміє дати адекватну відповідь новим викликам.

"Не можна сказати, що весь бізнес "лежить". Що все зовсім драматично. Так, хтось отримав важкий удар. Але деякі види бізнесу розвиваються або отримали певні можливості для розвитку, – відзначає аналітик. – Процвітають служба доставки, IT-технології. Потрібні нові платформи для фрілансерів. Ті, хто працював на локальний ринок, намагаються переорієнтуватися на глобальний. Зрозуміло, що той же слюсар не може працювати дистанційно. Але архітектор, бухгалтер, юрист – можуть. Багато хто зрозумів, що їм не потрібен офіс. Раніше важко було зробити такий крок, а зараз – зробили, хоч і не по своїй волі. І зрозуміли, що можуть вигадати. Так що ринок оренди, думаю, буде падати. Та ж сфера послуг, яку закрили на карантин... Люди зрозуміли, що можуть стригтися і вдома. І вдома ж отримувати певний вид послуг, які раніше отримували в салоні. І навіщо тоді салони? Також криза дасть поштовх внутрішньому виробництва. У тому числі – легкій промисловості. Незабаром виявиться, що для локального ринку ми цілком здатні шити ті ж спортивні костюми, які нещодавно імпортували. І що самі можемо переробляти агропродукцію, вибиваючи з українського ринку ті ж закордонні макаронні вироби. Так, це виклик. І хто в бізнесі дасть на нього адекватну відповідь, той і вийде переможцем".

Те ж саме, впевнений Гладких, стосується сфери державного управління.

"Тепер є чіткі критерії ефективності: як ми протистоїмо пандемії, як зменшуємо смертність, як забезпечуємо соцзахист. Адже багатьох турбує питання, що закінчиться раніше: карантин чи гроші. І тут важливо – як влада збирається допомагати тим, кому це дійсно треба. За якими критеріями. З яких джерел. Як будемо наповнювати бюджет. Думаю, ми станемо свідками своєрідного природного відбору і в бізнесі, і в сфері держуправління, – відзначає аналітик. – Все буде залежати від того, як ті чи інші державні органи та їхні керівники справляються з поставленими завданнями".

На думку Валентина Гладких, якщо вдасться МВС покращити криміногенну ситуацію, то навіть їх розширення повноважень буде виправдано. Якщо ж ми побачимо, що правоохоронці не стільки припиняють якісь корупційні та кримінальні схеми, скільки полюють за тими, хто бігає в парках, – це вже інша розмова...

"Досвід США та Ізраїлю показав важливу роль спецслужб у протидії коронавирусу. У нас СБУ вже не раз припиняла контрабанду, систематично розкриває ботоферми, які дезінформують українців з приводу коронавірусу, виконуючи інформаційні операції держави-агресора. Так що СБУ протидіє і старим, і новим викликам. Але при цьому змушена спиратися на чинне законодавство, яке цим самим викликам не відповідає, – вважає аналітик. – У Верховній Раді лежить новий закон про СБУ, який повинен дати спецслужбі можливість більш якісно займатися питаннями безпеки. Впевнений, що прийняття цього закону (або ж внесення до нього певних змін) багато в чому буде залежати від того, наскільки ефективно покаже себе СБУ в нинішній ситуації".

Свій "ліфт", на думку експерта, отримає і система освіти, що вимушено перейшла на дистанційне навчання.

"Криза мине, а тенденції залишаться. І онлайн платформи для навчання будуть стрімко розвиватися, – пояснює Гладких. – Зараз постали проблеми зі здачею ЗНО, зі вступною кампанією. Будуть шукати нові рішення. Хто знайде – молодець, хто ні – будемо прощатися".

І, звичайно, криза стане поштовхом для модернізації українських установ охорони здоров'я. Вже стала.

"Туди вливають величезні кошти і держава, і бізнес, і меценати. Криза мине, а відремонтовані лікарні й палати, нові ліжко-місця, обладнання, апарати штучної вентиляції легень – залишаться", – підкреслює аналітик.

Становище, в якому зараз опинилися Україна, та й весь світ, експерт порівнює з ситуацією з динозаврами.

"У свій час клімат змінився, а динозаври ні. У підсумку динозаврів не стало. Так і у нас – хто зможе пристосуватися до нових реалій, той і буде отримувати бонуси у бізнесі, політиці, в держуправлінні. В результаті ми отримаємо значно більш ефективну державу. Я налаштований досить оптимістично. Сподіваюся, що наш соціальний організм буде мінятися в кращу сторону", – резюмує Валентин Гладких.

Нагадаємо, названі шокуючі цифри про безробіття в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!