Setanta Sports не може отримати ліцензію через скандальне відео із зрадником України

Національна рада не видає ліцензію європейського спортивного телеканалу

З 1 серпня в Україні повинен був з'явитися ще один спортивний канал – Setanta Sports. Однак поки він не отримав ліцензію для трансляції в Україні. Одна з причин – показ бою Олексія Олійника, якого нокаутували за 12 секунд. Повідомляє Медіаняня.

Отримати дозвіл на мовлення в Україні канал Setanta Sports повинен був 25 липня. Однак у Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, який повинен видати ліцензію, виникло чимало зауважень.

Одне з них – щодо показу бою з участю Олексія Олійника. колишній українець (прийняв російське громадянство після анексії Криму) внесено в перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Сам бій закінчився на 12-й секунді нокаутом Олійника.

Примітка, що з себе представляє Setanta Sports – Спортивна телевізійна компанія, що базується в Дубліні, Ірландія. Компанія була створена в 1990 році для сприяння трансляції ірландських спортивних заходів для міжнародної аудиторії. Компанія керувала каналами у Великобританії, Азії, Австралії, США та Канаді. В Україні Setanta Sport планує транслювати чемпіонат Англії (АПЛ), Кубок Англії, Шотландської прем'єр-ліги, Чемпіонат Англійської футбольної ліги, Кубок Англійської футбольної ліги, UFC, НХЛ, Формули-1, тенісні турніри і НБА.

Але це були не всі зауваження від Нацради з питань телебачення і радіомовлення, зазначає "Детектор медіа". У заявних документах правовласник вказав, що віщає цілодобово англійською та російською мовами, не містить реклами, еротики чи порнографії, заборонених для показу в Україні фільмів. Однак під час моніторингу ефіру спортивного каналу контрольно-аналітичне управління Нацради виявило відмінності з заявленими документами. Крім трансляції бою Олійника, експерти зафіксували "ознаки реклами" і наявність в ефірі вікових відміток контенту, схожих на ті, що використовуються в Росії.

На це директор з дистрибуції Setanta Sports в 14 країнах Марія Лисенко відповіла, що реклами на каналі немає. А те, що могло бути зафіксовано – спонсорські прояви організаторів турнірів. Відмітки про віковому контенті вона пояснила, що це казахські позначки, а не російські. Ліцензії або реєстрації в Роскомнагляді Setanta Sports не має і в Росії не поширюється, запевнила пані Лисенко. Щодо показу бою Олійника, то у неї був досить лаконічний коментар.

"Це був один боєць – і за 12 секунд він уже був у нокдауні", – заявила Марія Лисенко. Вона пообіцяла, що це був одиничний випадок.

Не обійшлося і без мовного питання. Поки що канал буде транслювати контент російською та англійською мовами. І лише частково – на українському.

"Ми уважно ставимося до мов та територій. В Грузії, коли отримали від ринку потребу та інтерес до мовної доріжки, ми зробили локалізацію. У Казахстані теж поступово локалізували. В Україні буде часткова локалізація. Українською мовою будуть коментувати матчі Англійської прем'єр-ліги, а також трансляції за участю українських спортсменів", – заявила Марія Лисенко.

Наступне засідання Нацради відбудеться 1 серпня. Саме тоді можуть надати Setanta Sports ліцензію. Першу трансляцію на каналі запланували на 2 серпня.