З'явилася відеоінструкція, як "на око" відрізнити фальшиві 200 грн від справжніх

Фальшиві гроші підробляються шахраями в Україні регулярно

Останнім часом якість фальшивої гривні стає все краще. На YouTube-каналі Національного банку України з'явилося пояснення, як розпізнати фальшиву банкноту від справжніх на прикладі 200 грн.

Як йдеться на відео, на дотик підроблена папір купюри відрізняється від справжньої. На світло теж можна відрізнити фальшиву купюру: водяний знак портрета Лесі Українки візуально відрізняється від оригінального. В підробці відсутній світлий елемент водяного знака і не збігаються частину наскрізного захисного елемента (частини цифри 200).

Підробка надрукована на папері з водяними знаками у вигляді літери "S". Крім того, підробка надрукована на папері з водяними знаками вигляді літери "S". А в ультрафіолетовому світлі немає оранжевого свічення в слово "національний" та номер банкноти (на звороті). В підробці немає інфрачервоній і магнітного захисту.

Розпізнати фальшиві гроші можна самостійно. Слід звернути увагу на наступні моменти: - підроблені банкноти склеєні з двох паперів. Зрозуміти це можна, доторкнувшись до банкноти руками; - у фальшивої банкноти неякісне зображення; - несправжні гроші можна відрізнити від оригіналу, подивившись на купюру під кутом.