Верховний суд Росії поставив крапку у справі українця Гриба

Захист українця вказав на неспроможність доказів

Верховний суд Росії визнав законним вирок політв'язню українцю Павлу Грибу, повідомляє ТАСС.

"Рішення суду визнати законним, скаргу захисту залишити без задоволення", - сказав суддя.

Таким чином, Гриб остаточно визнаний винним у закликах до тероризму, за що був засуджений судом першої інстанції до 6 років тюремного ув'язнення.

Адвокати українця в апеляційній скарзі заявили про неспроможність і неприпустимість доказів, на підставі яких було винесено вирок.

"У протоколі затримання не відповідають дійсності час і місце його складання. Його безкарно били, катували і вибивали з нього свідчення, які потім лягли в основу вироку. Вважаю, що вирок підлягає скасуванню", - підкреслила адвокат.

Павло Гриб також заявив, що не згоден з обвинувальним вироком.

"Я був засуджений без причини і не згоден з тим, що відбувається. Я намагаюся довести, що звинувачення щодо мене неспроможні і бездоказові. Я не згоден зі звинуваченням і вироком", - сказав він.

Прокурор, зі свого боку, просив залишити вирок суду першої інстанції в силі.

Нагадаємо, Павло Гриб був викрадений на території Білорусі 27 серпня 2017 року і вивезений до Росії. 22 березня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав його винним у сприянні терористичній діяльності і засудив до 6 років колонії.

Гриб є інвалідом і змушений постійно приймати підтримуючі препарати. У грудні 2018 року його адвокат Марина Дубровіна розповіла, що Павло Гриб практично осліп. Також у нього цироз печінки і погіршилася функція згортання крові.

Батько політв'язня Ігор Гриб — колишній офіцер-прикордонник, учасник війни в Донбасі, капелан ПЦУ. У квітні 2018 року був призначений начальником відділу Міністерства з питань окупованих територій і тимчасово переміщених осіб з питань осіб, позбавлених особистої свободи.