ПАРЄ вражена масовими затриманнями в Москві

Кремлю нагадали про умови, прийнятих цивілізованим світом

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд і президент ПАРЄ Ліліан-Морі Паска виступили з критичними заявами щодо Росії на наступний день після масових затримань і розгону несанкціонованого мітингу в Москві.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Генсек заявив, що із занепокоєнням стежив за останніми подіями напередодні виборів в Москві. Зокрема за тим, що опозиційні кандидати не змогли висунути свої кандидатури на місцевих виборах. Ягланд підкреслив, що має намір обговорити це з главою російського ЦВК Еллою Памфиловой.

Він окремо нагадав Росії про її зобов'язання як держави-члена Ради Європи.

"Все законні кандидати повинні бути допущені до участі у виборах, вільні і чесні вибори повинні бути гарантовані. Як держава-член Ради Європи Росія повинна поважати європейські стандарти у виборчому процесі", - підкреслив Ягланд в своїй заяві, оприлюдненій сьогодні, 28 липня.

Президент ПАРЄ Ліліан-Морі Паска висловила глибоку стурбованість масовими арештами демонстрантів і, як вона зазначила в своїй заяві, що не відповідає реакцією поліції на дії учасників мирної ходи.

"Свобода слова і свобода зібрань є необхідними умовами демократії. У всіх державах-членах Ради Європи і в цілому в будь-якому відкритому, демократичному і плюралістичному суспільстві все думки, в тому числі критичні до влади, повинні висловлюватися вільно", - зазначила вона.

Нагадаємо, вчора в центрі Москви були затримані понад 1000 демонстрантів за вільні вибори в Мосміськдуму, причому близько 100 - ще до початку протестного заходу.