Головна Новини Світ США Ядерний договір між США і Росією офіційно припинено
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерний договір між США і Росією офіційно припинено

РФ і США вийшли з договору про скорочення ядерної зброї

2 серпня 2019, 08:51 comments1265
Поділіться публікацією:
Ядерний договір між США і Росією офіційно припинено

Сполучені Штати в п'ятницю, 2 серпня, офіційно виходять з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), який ознаменував собою завершення "холодної війни".

ДРСМД в 1987 році підписали лідер СРСР Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Документ забороняв обом ядерних наддержавам володіти наземними ракетами радіусом дії від 500 до 5000 км. Фактично підписання цього договору вивело світ зі стану "холодної війни".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що разом з цією угодою світ втратить "безцінний запобіжник від ядерної війни".

Цей ракетний договір, а також Угоду СНО-3 (або "Новий START") про скорочення стратегічного наступального озброєння між Росією і США були двома ключовими документами, контролюючими ядерне озброєння двох найбільших ядерних держав у світі.

Дія СНО-3 закінчується на початку 2021 року, якщо сторони не домовляться про його продовження. Росія вже заявляла про готовність з нього вийти.

США і НАТО неодноразово звинувачували Росію в порушенні умов ракетного договору та розробці ядерної зброї, зокрема ракети 9M729 або SSC-8, яка, за даними Північноатлантичного альянсу, має радіус дії близько 1 500 кілометрів.

Москва це звинувачення відкидає і, у свою чергу, звинувачує Вашингтон у порушенні домовленостей.

Як повідомляли "Коментарі", США і Південна Корея засікли новий пуск ракети з території Північної Кореї.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!