Для випускників технічних вишів з України знайдеться робота у Південній Африці – посол ПАР в Україні

Як розповів посол ПАР в Україні Андре Хруневалд, культурні заходи, доступ до книг, знайомство з мистецтвом в ПАР – все це заслуги українців

Щорічно в Україні випускається багато студентів технічних спеціальностей, яким, можливо, важко знайти роботу в Україні, але яких з розпростертими руками чекають такі країни, як ПАР. Про це розповів в інтерв'ю "Коментарям" Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки в Україні Андре Йоганнес Хруневалд.

За його словами, автоматичного визнання українських дипломів в ПАР немає, тому необхідно приїхати в Африку і пройти процес підтвердження диплома.

"Процес непростий, особливо в таких вузькоспеціалізованих професіях, як лікарі і адвокати. Але це не зупиняє наших співвітчизників від навчання в Україні. Крім того, ми завжди підтримували і були зацікавлені, щоб можна більше людей отримало освіту за кордоном, знайшло додаткові навички і змогло застосувати їх у своїй роботі на батьківщині", - сказав Хруневалд.

У цьому році в Україні навчається 28 студентів з ПАР, і в більшості своїй це представники медичних спеціальностей. За словами дипломата, в Південній Африці дуже важко потрапити в медінститут, тому люди воліють отримувати освіту за кордоном.

"У нас була зустріч з представниками Міносвіти в Україні, на якій ми обговорювали питання навчання студентів, участь в програмах обміну студентами, у дослідницьких програмах. Особливо в ядерній енергетиці, космічної галузі, оскільки у нас є власний полігон і своя космічна програма. Але нам не вистачає фахівців з фізико-математичним складом розуму", - зазначив посол.

Як розповів Хруневалд, як мінімум 1000 українців проживають в районі Кейптауна.

"Не всі реєструються, тому важко озвучити точну цифру. Але абсолютно всі українці дуже активні в місцях свого проживання. Практично всі мають дуже гарну роботу, їх діяльність постійно на виду, вони публічні та роблять вагомий внесок у розвиток суспільства, - розповів дипломат. - Зовсім нещодавно одна молода українка влаштувала змагання з правопису. Сама вона працює в університеті в невеликому містечку на півночі країни. Дівчина пішла в школу, вона знає африканську мову. Цю подію висвітлювали у всіх новинах. І такі культурні заходи, доступ до книг, знайомство з мистецтвом – все це заслуги українців".

За його словами, більшість людей володіють унікальними знаннями в силу освіти і досвіду, тому не виникає питань, що українці забирають робочі місця у місцевих.

Нагадаємо, Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки в Україні Андре Йоганнес Хруневалд в ексклюзивному інтерв'ю розповів "Коментарям" про особливості ведення бізнесу і видобутку алмазів у ПАР, про досить легковажне ставлення жителів його країни до офіційних мов і ринку землі, а також розповів, чому Україна і Південна Африка можуть бути цікаві один одному.