Вибух під Архангельськом: в Європі проводять радіаційний моніторинг

У Норвегії вже зробили висновок за його результатами

Норвегія заявила, що активізувала радіаційний моніторинг після вибуху, що стався 8 серпня за ракетні випробування під російським Архангельському, але не виявила нічого ненормального. Про це повідомляє європейське видання "Вloomberg".

У понеділок, 12 серпня, департамент ядерної безпеки та охорони навколишнього середовища Норвегії заявив, що місцеві та європейські аналізи не показали збільшення рівня радіації.

"Південний вітер і велика відстань між кордоном і вибухом звели нанівець шанси, що Фінляндія виявить будь-яку радіацію, - повідомила Піа Вестербацька, директор Управління радіаційної і ядерної безпеки Фінляндії. - Місцева влада не перевіряли свої повітряні фільтри з часу інциденту, але очікується, що результати з'являться вже на цьому тижні ", - додала вона.

Рівень радіації в російському місті Северодвінську 8 серпня після аварії збільшився в 16 разів. Влада заявила, що тут проводилися ракетні випробування на морській платформі. За даними оборонного відомства РФ, вибух стався під час випробувань рідинного реактивного двигуна на полігоні під Ненокса. Розвідка США підозрює, що вибух стався під час випробування прототипу крилатої ракети з ядерним двигуном.

Нагадаємо, видання "Коментарі" повідомляло про реакцію президента США Дональда Трампа на даний інцидент в Северодвінську.