Глава ООН оголосив про надзвичайну кліматичну ситуацію

Рівень концентрації парникових газів досяг максимуму

Рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства, повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. З такою заявою глава міжнародної організації виступив на саміті G7 у французькому Біарріце.
Як підкреслив Гутерріш, липень 2019 року став найспекотнішим місяцем в історії. І 2015-2019 роки, швидше за все, стануть найспекотнішими роками за всю історію метеоспостережень.

"Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства: такий рівень концентрації CO2 існував 3-5 мільйонів років тому, тоді і температура була значно вище, і рівень морів був від 10 до 20 метрів вище", – зазначив генсек.

Він нагадав про стрімке танення льоду в Гренландії. Тільки в липні там розтануло 179 мільярдів тонн льоду. Одночасно пожежі в Сибіру, на Алясці, в Канаді, в Гренландії за полярним колом і в Амазонії в червні і липні цього року привели до викидів десятків мегатонн вуглекислого газу в атмосферу.

"Все, що відбувається – це надзвичайна кліматична ситуація. Сьогодні вона набагато гірше, ніж у Парижі на момент прийняття Паризького угоди по клімату в 2015 році. І наукові дані це підтверджують. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми повинні утримати підвищення температури в межах 1,5 градусів за Цельсієм кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45 відсотків скоротити викиди парникових газів до 2030 року", – заявив глава ООН.

Як повідомляв портал "Коментарі", Бразилії загрожує екологічна катастрофа.