Головна Новини Світ Європа У Bellingcat розповіли про цілі та наслідки звільнення Цемаха
commentss НОВИНИ Всі новини

У Bellingcat розповіли про цілі та наслідки звільнення Цемаха

Росія висунула Україні ультиматум

6 вересня 2019, 18:53 comments2479
Поділіться публікацією:
У Bellingcat розповіли про цілі та наслідки звільнення Цемаха

Член міжнародної дослідницької пошукової мережі Bellingcat Христо Ґрозев заявив, що терорист "ДНР" Володимир Цемах був випущений українським судом з-під варти в рамках домовленостей з Росією про обмін полоненими, повідомляє "Радіо Свобода".

"Це було несподівано до вчорашнього вечора, коли дізналися, що його справа буде розглядатися в суді. Тоді з'явилися версії, що, швидше за все, це підготовка до обміну 33 або 34 військовополонених з обох сторін. Ще тиждень тому ми знали, що з Москви надійшов ультиматум – якщо не буде внесений в списки пан Цемах, то ніхто із 33 засуджених (в Росії) не буде звільнений", — сказав розслідувач.

Ґрозев також не виключив, що Україна і міжнародна слідча група в Нідерландах могли дати згоду на звільнення Цемаха, оскільки у слідства достатньо доказів провини Росії в катастрофі рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" в небі над Донбасом в липні 2014 року.

"З точки зору доказової бази, нічого особливо не зміниться. Міжнародна слідча група накопичила настільки багато об'єктивних доказів, які доводять причетність Росії, що для суду це (звільнення Цемаха — ред.) нічого не змінить. Те, чого всі позбавляються, – більш висока легітимність, оптична об'єктивність судового процесу", — сказав він.

За словами розслідувача, на суді немає жодного обвинуваченого, чий би адвокат наводив аргументи на користь альтернативних версій.

Ґрозев також висловив упевненість, що Україні потрібно поділитися з міжнародним слідством у справі про катастрофу МН17 деталями переговорів з обміну. За його словами, ультиматум Росії щодо Цемаха буде вагомим доказом її провини у катастрофі літака.

Як повідомляв сайт "Коментарі", Київський апеляційний суд 5 вересня відпустив Володимира Цемаха з-під арешту під особисте зобов'язання.

У Генпрокуратурі заявили, що Цемах повернеться на окуповану територію за місцем реєстрації і не виключили, що він зможе уникнути покарання.

Раніше депутати Європейського парламенту направили президенту Володимиру Зеленському лист із закликом не віддавати Росії Володимира Цемаха.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!