Євросоюз посилив контроль над експортом зброї

ЄС прийняв рішення, щоб зупинити "сплески міжнародної агресії"

З 16 вересня експорт європейської військової техніки обладнання буде здійснюватися за новими, більш жорсткими правилами. Про це повідомляє офіційний сайт ЄС.

У понеділок, 16 вересня, відповідне рішення прийняв Рада ЄС. Правки спільної позиції від 8 грудня 2008 року щодо контролю над експортом зброї у Раді пояснюють бажанням співпрацювати в рамках загальної зовнішньої політики з країнами-партнерами. Також на появу оновленої версії Спільної позиції від 2008 року вплинула низка подій на європейському та міжнародному рівнях. Одне з них - вступ в силу Договору про торгівлю зброєю (АТТ) від 24 грудня 2014 року.

Основна мета ATT - встановити найвищі стандарти в питаннях врегулювання міжнародної торгівлі зброєю, а також запобігти і викорінити варіанти нелегальних продажів.

"Підтримка і реалізація високих загальних стандартів у області експорту військової техніки та обладнання сприятиме зміцненню співпраці між державами-членами ЄС, а також запобіжить сплески міжнародної агресії та регіональної нестабільності", - йдеться в повідомленні на сайті ЄС.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", наиболее небезпечними видами російської зброї є ЗРК С-400, береговий ракетний комплекс "Бастіон-П" і оперативно-тактичний "Іскандер". Спеціаліст за потенціалом і боєготовності штабу ВПС Британії Джуліан Болл заявив, що зони обмеження доступу та маневру (A2/AD), які у РФ створили з допомогою вищеназваних ракетних систем, ставлять під сумнів здатність Британії оперативно реагувати на мінливу ситуацію. Болл вважає, що боротися з такими обмеженнями треба, використовуючи штучний інтелект, а також розробляючи нові види зброї і змінюючи тактику ведення військових дій.

Відомо, що російські ЗРК С-400 купила Туреччина. Після цієї угоди загострилися відносини Анкари з Вашингтоном.