Оголосили партії, що перемагають на виборах парламенту в Ізраїлі

В Ізраїлі відбулись повторні парламентські вибори

В Ізраїлі на парламентських виборах права партія "Лікуд" прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху і лівоцентристи з партії "Кахоль лаван" після неофіційного підрахунку 91% голосів отримують однакову кількість місць у Кнесеті .

За результатами голосування, "Лікуд" і "Кахоль лаван" отримують по 32 місця. На третьому місці за кількістю голосів з 12 місцями Ультра-релігійна партія "ШАС", національно-патріотична "Наш дім Ізраїль" Авігдора Лібермана отримують по дев'ять місць кожна.

Відзначається, що правий блок має в цілому 56 місць, лівоцентристський – 55, ще дев'ять у Лібермана.

У даний момент більшість голосів вже підраховано, але через підвищену увагу до виборів ЦВК проводить перерахунки, щоб оприлюднити точні результати.

За інформацією ЦВК Ізраїлю, після обробки понад 25,7% голосів партія Нетаньяху має невелику перевагу над "Кахоль лаван" – 28,4% проти 25,4%. При цьому, за даними екзит-полів, партія Нетаньяху поступається лівоцентристів.

Всього 120 місць у Кнесеті, термін його повноважень становить чотири роки. Після виборів у парламент президент Ізраїлю доручає лідерові однієї з партій; формування уряду, який для початку роботи має отримати довіра більшості членів Кнесету – тобто щонайменше 61 людина із 120.

Як повідомляло видання "Коментарі", 17 вересня в Ізраїлі відкрилися виборчі дільниці на перших в історії країни повторних парламентських виборах. За результатами виборів визначиться склад Кнесету 22-го скликання, крім того, буде сформована урядова коаліція і призначений прем'єр-міністр.

Повторні парламентські вибори були необхідні тому, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху після попереднього волевиявлення 9 квітня не зміг у відведений йому законом 42-денний термін домовитися про створення коаліції, яка контролювала б мінімально необхідне 61 з 120 місць у Кнесеті 21-го скликання. В результаті глава уряду ініціював і провів через парламент закон про саморозпуск вищого законодавчого органу рівно через місяць після присяги депутатів. Тоді ж на 17 вересня були призначені повторні вибори.