В ЄС заявили, куди йти жителям ОРДЛО з російським паспортом за отриманням шенгенської візи

Виїзд в країни-члени Євросоюзу можливі тільки через Україну

Жителі т.зв. "Донецької і Луганської народних республік" ("Л/ДНР") можуть звертатися за візами для поїздок в країни-члени Євросоюзу тільки в консульські спільноти на території України. Інформація про це опублікована на сайті Єврокомісії.

Так, повідомляється, що Єврокомісія направила країнам ЄС керівництво по обробці візових заяв від жителів "ДНР" і "ЛНР".

"Єврокомісія і зовнішньополітична служба ЄС на цьому тижні направили державам-членам ЄС і країнам, що не входять до Шенгенської зони ЄС, керівництво про те, як обробляти візові заяви, подані жителями непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей України", - йдеться в заяві ЄК.

Уточнюється, що правила були підготовлені у зв'язку з проханнями країн ЄС дати рекомендації по ідентифікації і невизнання паспортів жителів "Л/ДНР", виданих відповідно до указу президента Росії Володимира Путіна.

"Відповідно до візовим кодексом ЄС, заявники на отримання шенгенської візи, які на законних підставах проживають у непідконтрольних Україні районах Донецької і Луганської областей, повинні подати заяву на отримання візи в консульства держав - членів ЄС в Україні, незалежно від проїзного документа, який у них є ", - йдеться в заяві ЄК.

Нагадаємо, портал "Донбас. Коментарі" повідомляв, що за рішенням Кремля процедура видачі російського громадянства на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей значно спрощується. У зв'язку з цим, вказана заява ЄС як би розставляє по місцях справжню приналежність зазначених територій і, відповідно, відносить тамтешніх жителів виключно до українського народу, а не балансуючого на межі з російським.