Головна Статті Світ Європа Пом'якшення карантину: європейський досвід та українські реалії
commentss НОВИНИ Всі новини

Пом'якшення карантину: європейський досвід та українські реалії

Австрія, Чехія, Данія – країни, що мають, м'яко кажучи, не найбільш слабкі економіки в Європі, взяли курс на пом'якшення карантину. Наприклад, у Чехії з сьогоднішнього дня дозволили відкривати невеликі магазини. Рішення приймають не від хорошого життя, а через необхідності рятувати малий і середній бізнес. Україна, тим часом, впевнено йде по шляху посилення карантинного режиму

9 квітня 2020, 11:30 comments5830
Поділіться публікацією:
Пом'якшення карантину: європейський досвід та українські реалії

Керівники низки європейських країн, де коронавірус вирує крутіше, ніж в Україні, вирішили пом'якшити карантин. З першого погляду може здатися, що вони піддають ризику життя власних громадян. Однак, у європейців є на це вагомі причини, в яких розбиралися журналісти порталу "Коментарі".

Пом'якшення карантину в Європі: австрійський прецедент

Першою на пом'якшення карантину пішла Австрія. У цій тихій маленькій європейській країні коронавірусною інфекцією COVID-19 заразилися 12,9 тис. чол., тобто більше ніж у 200-мільйонної Бразилії або 50-мільйонної Південної Кореї. Від хвороби померло понад 270 австрійців. Тим не менш, канцлер Австрії Себастьян Курц прийняв рішення дозволити з 14 квітня працювати невеликим магазинам площею до 400 квадратних метрів при дотриманні заходів безпеки. Продавці зобов'язані носити маски, регулярно проводити дезінфекцію приміщення спецзасобами. В магазинах не повинно бути стовпотворіння. Крім гастрономів і аптек, з наступного тижня австрійці зможуть ходити в магазини, де продають меблі, хатнє начиння, предмети побуту, садові приналежності.

З середини березня в Австрії діяли жорсткі обмежувальні заходи, спрямовані на скорочення розповсюдження вірусу. Віденський аеропорт наскільки це було можливим скоротив рейси. Залізничні перевезення знизилися на 70%. Регіон Тіроль, де найбільше заражених, довелося ізолювати від зовнішнього світу. Заборонялося збиратися групами більше п'яти чоловік, були закриті школи, велика частина магазинів. Австрійці могли вийти з дому тільки за продуктами і ліками. За інформацією аналітика Крісті Кноллє, міністерство закордонних справ республіки проводило складну операцію з повернення 47 тис. австрійських мандрівників, які через пандемію коронавіруса застрягли в різних куточках світу.

Пом'якшення карантину в Європі: чеська толерантність

Слідом за Курцем, карантин вирішив пом'якшити прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш. У Чехії коронавірусом хворіють понад 5,8 тис. чол. COVID-19 забрав життя 99 жителів центрально-європейської країни. Чеський уряд дозволив з 7 квітня займатися фізкультурою на відкритому повітрі без масок за умови дотримання дистанції не менше двох метрів. З 9 квітня планується відкрити невеликі магазини, як наприклад торгові точки з продажу аксесуарів для рукоділля, виробів чи запчастин для велосипедів, які для багатьох європейців є засобом пересування в містах на невеликі відстані.

Втім, чехи відчувають себе на карантині комфортніше, ніж жителі республік колишнього СРСР. Так вважає львів'янка Юлія Мерунка, яка зараз проживає в чеському місті Градеч Кралове і працює в текстильній компанії Mileta. Юлія призводить Чехію в приклад до всьому світу в плані дбайливого і толерантного ставлення до своїх громадян під час карантину. За її словами, в країні ввели безкоштовний проїзд на будь-якому транспорті на час карантину, уряд виплатив бізнесменам близько тисячі доларів в якості одноразової матеріальної допомоги, банки надали відстрочку на півроку з виплати кредитів та іпотеки. На думку Юлії, в місцевих магазинах немає перебоїв з постачанням продуктів харчування, немає черг і на всі товари зробили знижки на 30% – 50%, а ціни на бензин впали на 40%. Працівники, які через карантин не можуть вийти на роботу отримують 80% від суми зарплати.

Пом'якшення карантину в Європі: данський прагматизм

Далі всіх пішла влада Данії, де на лікарняному через коронавірус знаходяться близько 5,4 тис. жителів (померли 218 данців). Прем'єр-міністр Метте Фредеріксен прийняла рішення послабити карантин після Великодня. Планується відкрити дитсадки і відправити в школу учнів молодших класів, щоб дати можливість їх батькам повернутися на свої робочі місця. Однак, данцям доведеться носити маски, часто мити руки і дотримуватись інших профілактичних заходів, щоб уникнути поширення інфекції. Данський уряд поки не поспішає знімати заборону на відвідування храмів, бібліотек, спортзалів, торгових центрів, які будуть закриті до 10 травня.

Влада має намір поспостерігати якийсь час за ситуацією в країні в умовах ослабленого карантину і потім вирішити, як діяти далі. Поки число інфікованих людей знаходиться на контрольованому рівні і система охорони здоров'я королівства справляється з навантаженням. Варто відзначити, що Данія була другою після Італії країною в Євросоюзі, яка ввела карантин на початку березня.

Пом'якшення карантину в Європі: непідйомна ноша

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що ослаблення карантину владою Австрії, Чехії та Данії – це вимушений захід, оскільки його зволікання ставить під питання існування малого і середнього бізнесу, на якому тримається економіка західних країн. За два дні карантину 74 тис. австрійців втратили роботу після закриття магазинів, турфірм, будівництв. Зростання економіки зупинилося. Австрійський уряд виділив 38 млрд євро для підтримки найбільш значущих компаній, але цих грошей не вистачило на всіх.

Економіст аналітичного центру THINK Інга Фечнер вважає, що через карантин Австрія втратила основне джерело доходу. Частка туризму та розважальних послуг представляє найбільшу частку у ВВП республіки – 15%. На думку експерта, якби карантин продовжили до літа, то туристичний сектор Австрії втратив би 50% сезонного доходу. Фечнер прогнозує, що під впливом пандемії скоротяться темпи економічного зростання Австрії на піввідсотка. У 2019 р. ВВП Австрії зріс на 1,6%. Член опозиційної партії "Нова Австрія та Ліберальний Форум" Джозеф Шеллхорн не уявляє, чим громадяни будуть платити податки.

Карантин обійшовся дорого економікам Чехії та Данії. Владі довелося пожертвувати 18% ВВП для боротьби з наслідками коронавіруса. Антикризовий фонд Чехії – третій за величиною в ЄС після Німеччини та Італії. Найбільше грошей на подолання наслідків пандемії виділила Німеччина – трильйон євро (28% від ВВП). Данії довелося виділити 30 млрд євро на підтримку бізнесу і виділення позик. За даними аналітиків консалтингової фірми Deloitte Маджбрітт Сков і Тінуса Крістенсена, понад 40 тис. данців залишилися без роботи, а дохід малих і середніх підприємств скоротитися на 50% через карантин. Згідно з прогнозами Центробанку Данії в 2020 р. ВВП може скоротитися на 3% – 10%.

Австрія, Чехія та Данія не єдині країни-члени ЄС, які зіткнулися з негативними економічними наслідками карантину. Швидше за все, пом'якшувати карантин почнуть інші європейські держави. Міністр економіки Франції Брюно Ле Мер заявив, що через пандемію коронавіруса показники економічного зростання будуть найгіршими з часів закінчення Другої Світової війни. Ле Мер вважає, що навіть у роки фінансово-економічної кризи другої половини нульових ситуація була краще. У 2009 р. ВВП Франції виріс на 2,2%. Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала пандемію коронавіруса найсерйознішою кризою за всю історію існування Євросоюзу. На думку голови аналітичного центру Ifo Клеменса Фуста, ВВП Німеччини втратить від 7,25% до 20,6% у зв'язку із закриттям підприємств на карантин.

Пом'якшення карантину в Європі: українські реалії

В Україні спостерігається дзеркальна ситуація. З початку тижня команда президента Володимира Зеленського посилила карантин до 24 квітня. Заборонено перебувати без маски або респіратора в компанії більше двох осіб у громадських місцях, виходити на вулицю без документів, відвідувати будь-які зони відпочинку, включаючи парки і узбережжя. Працюють тільки продуктові магазини, аптеки, відділення пошти, банки, автозаправки. Навіть у чергах дозволяється стояти на відстані не менше півтора метрів. Українцям, які знаходяться в самоізоляції, забороняється виходити з дому на відстань більше двох кілометрів, і то по мірі необхідності: купити продукти, ліки або, якщо потрібно, вигуляти домашніх тварин. За порушення карантину накладається штраф у розмірі від 17 до 34 тис. грн. і навіть кримінальна відповідальність.

Якщо порівнювати масштаби поширення коронавіруса в Європі і Україні, то дані заходи можуть здатися зайвими. В Україні коронавірусом заразилися близько 1900 осіб (згідно з офіційними даними МОЗ, – ред.), а померли – 57 громадян. Цифри непорівнянні з втратами, які понесли жителі Австрії, Чехії та Данії. Зате економічні наслідки нас очікують серйозні. На думку президента Європейської бізнес асоціації Томаша Фіали, ВВП України може скоротитися на 5%. Тим більше, не у всіх українців є заощадження для того, щоб звести кінці з кінцями на протязі декількох місяців, далеко не у всіх є можливість працювати віддалено з дому. Фіала вважає, що необхідно пом'якшити карантин у травні-червні.

Карантин став великою проблемою для малого і середнього бізнесу. Керівник компанії по виготовленню виробів з пісковика Stone Queen Віталій Гаїна записав відеозвернення до президента Володимира Зеленського із закликом запропонувати план дій з порятунку дрібного і середнього бізнесу від збитків. Гаїна підкреслив, що через місяць йому не буде чим годувати родину. Керівник фірми "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова вважає, що через карантин за місяць в Києві можуть закритися сорок ресторанів, а через півроку близько трьох сотень закладів. Пом'якшення карантину або його жорсткість – це справа вибору між здоров'ям і життям громадян і порятунком економіки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!