Джонсон пропонує Євросоюзу змінити угоду по Brexit

Джонсон вважає, що чинний варіант "бекстопа" поставить країну перед вибором

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон пропонує Європейському Союзу змінити умови угоди про вихід країни з ЄС (Brexit). Про це йдеться в листі голови Європейської ради Дональда Туска.

В першу чергу, Лондон хоче зміни механізму по недопущенню появи фізичної кордону між Північною Ірландією (входить до складу Великобританії) і Ірландією (член ЄС) після Brexit ( "бекстоп"), який має на увазі, що Північна Ірландія продовжить перебувати в Митному союзі ЄС і на єдиному європейському ринку до тих пір, поки сторони не дійдуть згоди про кордон.

Джонсон підкреслює, що проблеми з даними механізмом привели до того, що палата громад британського парламенту тричі не змогла затвердити умови виходу країни з ЄС і називає його "нежиттєздатним" і антидемократичним, оскільки жителі Північної Ірландії не зможуть впливати на законодавчі акти ЄС, які будуть до ним застосовуватися.

Він вважає, що чинний варіант "бекстопа" поставить країну перед вибором - залишитися в Митному союзі або ж "побачити, як Північна Ірландія буде відділена від економіки країни в багатьох сферах".

Прем'єр зазначив, що якщо Лондон і Брюссель розглянуть альтернативи "бекстопу", то їм вдасться знайти варіант, що не суперечить цією угодою.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що лише 34% жителів Великобританії підтримують позицію нового прем'єр-міністра Бориса Джонсона про вихід зі складу Європейського Союзу без угоди. При цьому 49% опитаних жителів Британії вважають, що прем'єр-міністру краще відкласти Brexit або провести новий референдум, якщо угода з ЄС не буде досягнуто. Тільки 19% вважають, що Джонсон зможе підписати нову угоду про Brexit. Відзначимо, що вихід Великобританії зі складу Євросоюзу призначений на 31 жовтня 2019 року.