Головна Новини Світ Росія У Росії мають намір порушити кримінальну справу проти Сталіна
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії мають намір порушити кримінальну справу проти Сталіна

Колишній слідчий хоче домогтися правової оцінки масових розстрілів і заслань за наказом Сталіна

8 серпня 2019, 13:13 comments2723
Поділіться публікацією:
У Росії мають намір порушити кримінальну справу проти Сталіна

Колишній слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Російської Федерації Ігор Степанов вирішив порушити кримінальну справу відносно Йосипа Сталіна і домогтися правової оцінки масових розстрілів і заслань у період сталінського терору.

Сторона звинувачення грунтується на наказі НКВС, який  підписаний був Сталіним від 30 липня 1937 року, згідно з яким 82,7 тисячі людей треба було розстріляти, а ще 193,4 тисячі — відправити до таборів.

За словами Степанова, виходячи з того, що документ був прийнятий і підписаний членами Політбюро і самим Сталіним, останнього треба вважати "організатором масових вбивств, тобто геноциду православних священиків і інших громадян". Відповідну заяву вже подано до Генпрокуратури і Слідчий комітет Росії (СКР).

"Зараз правової оцінки немає, і тому культ Сталіна зберігається, йому ставлять монументи. У Росії понад ста пам'ятників Сталіну, так мені відповіли в мерії Новосибірська, пояснюючи, чому у них такий встановлено пам'ятник", — заявив Степанов.

За його словами, зараз столичного управління слідчого комітету росії його заява перенаправили в Іванівську область.

Нагадаємо, що раніше постійна комісія з історичної пам'яті Ради з прав людини розкритикувала встановлення пам'ятників Сталіну на державних землях. У раді впевнені, що ті, хто ставить пам'ятники Сталіну, готові "забути і навіть виправдати" політичні репресії, депортації народів, колективізацію і голодомор.

Як повідомлявпро видання "Коментарі", в Україні за час незалежності відбулося посилення авторитарних настроїв: Зталіна вважають "великим вождем" 31% опитаних.

В часовому розрізі ситуація виглядає наступним чином: 1991 року Сталіна вважали "великим вождем" 26% населення (не погоджуються з таким визначенням було 44,5%), у 2006 році – 37% (не згодні – 28%), у 2011 р. – 35% (не згодні – 34%). У 2016 році 31% оцінює Сталіна як "великого вождя", 37% – ні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!