Медведєв назвав вимоги до України щодо нового газового контракту

Медведєв визнав, що РФ не може припинити поставки газу в Україну

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ готова укласти з Україною газовий контракт тільки в разі відмови Києва від претензій в арбітражних судах, повідомляє ТАСС.

"Ми про це говорили українським колегам у різних форматах. Ця ціна (на газ) може бути нижче, але для цього потрібно домовитися... Неможливо домовитися щодо газу і в той же час сказати: знаєте що, ви нам заплатите гроші за кожним судовим рішенням", - сказав Медведєв.

За його словами, Україна в разі підписання прямого контракту на постачання газу буде отримувати дешевший газ, ніж по реверсу.

Медведєв також визнав, що припинення поставок газу в Україну і європейським споживачам неможливо.

"Це (припинення поставок) неможливо з іншої причини (що не стосується теми реверсу газу). Все-таки ми повинні думати про європейських споживачів, так, власне, і про наших українських колег теж маємо думати", - сказав російський прем'єр.

Як повідомляло видання "Коментарі", НАК "Нафтогаз України" направив новий позов проти "Газпрому" в Стокгольмський арбітраж. Робота над позовом велася протягом трьох місяців. Обсяг документа склав понад 500 сторінок. Крім того, за словами представників компанії, до "Заяви про захист і зустрічні позовні вимоги" додаються звіти експертів і свідчення свідків.

Нагадаємо, російський монополіст залишається винен "Нафтогазу" три мільярди доларів, які компанія сподівається отримати наступного року. А вже в 2021 році має намір почати новий арбітражний процес.

5 листопада виконавчий директор "Нафтогазу" заявив, що Росія відмовляється продавати газ за ціною, встановленою арбітражем, поки не буде відновлений "баланс у відносинах".

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна могла купувати в РФ газ за встановленими судом таксами. Україна постійно спрямовувала заявки на постачання російського газу, але отримувала відмови.