Головна Новини Світ США Опубліковані архіви США розкрили світові правду про аварію на Чорнобильській АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Опубліковані архіви США розкрили світові правду про аварію на Чорнобильській АЕС

Звіт американської розвідки датований 2 травня 1986 року

19 серпня 2019, 07:57 comments5885
Поділіться публікацією:
Опубліковані архіви США розкрили світові правду про аварію на Чорнобильській АЕС

Перший засекречений звіт американської розвідки про аварію на Чорнобильській АЕС в 1986 році опублікував Національний архів безпеки США. Про це інформує "РБК-Україна".

Документ датований 2 травня 1986 року і був направлений на ім'я державного секретаря США. На той час посаду займав Джордж Шульц. У звіті вказується можлива кількість постраждалих під час вибуху в реакторі четвертого енергоблоку.

Звіт становив співробітник розвідки Мортон Абрамовіц. Він зазначив, що у всіх наукових спільнотах називають "нісенітницею" офіційні дані радянської влади про загибель в результаті катастрофи всього двох чоловік.

За підрахунками розвідника, під час денної зміни на реакторі РВПК-1000 повинні знаходитися близько 100 чоловік. Вночі на реакторі повинні працювати близько 25-30 співробітників.

"Так як третій і четвертий енергоблоки розташовані недалеко один від одного, поблизу четвертого могло знаходитися до 200 чоловік вдень і до 70 — вночі", — йдеться в звіті.

Абрамовіц зазначив, що поряд з реактором на момент вибуху перебували не менше сотні чоловік. Судячи з фотографій руйнувань, все, хто був поблизу четвертого енергоблоку, загинули відразу або отримали смертельну дозу радіації. Таким чином, число загиблих в аварії в офіційних документах було применшити в 50 разів, реальна цифра — не менше 100 чоловік.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв про те, що на майданчику поруч з колишньою Чорнобильської АЕС запущено новий завод з переробки радіоактивних відходів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!