Трамп заявив, що не обіцяв Саудівської Аравії захист

У Саудівській Аравії горів найбільший у світі нафтопереробний завод

Президент США Дональд Трамп заявив, що не обіцяв Саудівської Аравії захист з боку Сполучених Штатів, і виступив за переговори з королівством з цього питання.

"Ні, я цього саудитам не обіцяв... Нам треба сісти з саудити і виробити (рішення)", - сказав Трамп у понеділок, 17 вересня, журналістам, відповідаючи на питання, чи давав він обіцянку одному з головних союзників США на Близькому Сході захищати його.

Найбільший експортер і один з трьох найбільших виробників нафти Саудівська Аравія після атаки безпілотників на її нафтові об'єкти заявила, що скоротила виробництво більш ніж удвічі – на 5,7 мільйона барелів в добу із звичайної позначки в приблизно 9,8 мільйона.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що немає свідчень того, щоб атака відбувалася з Ємену, і звинуватив у ній безпосередньо Іран. Іран звинувачення на свою адресу відкидає.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", в місті Букиак в Саудівській Аравії загорівся найбільший в світі нафтопереробний завод, що належить компанії Saudi Aramco. Пізніше стало відомо про вибух і пожежу на великому нафтовому родовищі Хурайс. Саудівська влада не відразу повідомили про інциденти. Проте пізніше стало відомо, що нафтові об'єкти атакували дрони, також були чутні звуки стрілянини. Представники єменських повстанців-хуситов, проти яких проводить військову операцію коаліція на чолі з Саудівською Аравією, взяли на себе відповідальність за атаки і заявили, що направили в Саудівську Аравію 10 дронов. Вони підкреслили, що атаки посиляться, якщо військова операція арабської коаліції в Ємені не припиниться.