Головна Новини Світ США У Білому домі змінили стенограму розмови Трампа з Зеленським перед публікацією
commentss НОВИНИ Всі новини

У Білому домі змінили стенограму розмови Трампа з Зеленським перед публікацією

У Раді нацбезпеки США готували привітання Зеленському

9 листопада 2019, 18:33 comments2574
Поділіться публікацією:
У Білому домі змінили стенограму розмови Трампа з Зеленським перед публікацією

Директор з питань Європи в Раді нацбезпеки США Олександр Віндман під час свідчень Конгресу заявив, що опублікована стенограма телефонної розмови між президентами США та України Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським 25 липня не відповідала змісту розмови, повідомляє "Громадське".

Віндман зазначив, що Трамп дзвонив, щоб привітати Зеленського з перемогою партії "Слуга народу" на дострокових виборах у Верховну Раду, які пройшли 21 липня.

"Ми вважали, що організація ще однієї привітальної телефонної розмови буде гарним сигналом підтримки його, його партії та його планів", — сказав чиновник.

За словами Віндмана, він пропонував поправки до стенограми, але не всі були враховані. Так, у першій мова йшла про згадку Трампом "записів", де нібито колишній віце-президент і можливий конкурент Трампа на президентських виборах-2020 Джо Байден хвалиться тим, що "зупинив розслідування" у справі компанії Burisma, до правління якої деякий час входив його син Хантер.

Чиновник також запропонував прибрати з слів Зеленського назву компанії Burisma. В оприлюдненому тексті український лідер називає її "компанією, яку Ви згадали в цьому питанні". При цьому ніде в тексті Burisma не згадується.

"Для мене той факт, що (Зеленський — ред.) згадав саме Burisma, свідчить про те, що його готували до цієї розмови", — сказав співробітник Ради нацбезпеки.

Олександр Віндман готував для Трампа інформаційні матеріали до телефонної розмови. Документи попередньо погодила Рада нацбезпеки і тодішній радник президента Джон Болтон. У матеріалах, за його словами, не було згадки про Байдена і компанію Burisma.

Чиновник також зазначив, що тон розмови Трапма із Зеленським 25 липня дуже відрізнявся від телефонних переговорів 21 квітня. Так, влітку Трамп привітав Зеленського з перемогою його партії і "швидко перейшов до слів про те, що США зробили багато для України, а європейці не зробили більше".

"Я тоді почав розуміти, що цього не було в складених мною підготовчих матеріалах... Звісно, президент не зобов’язаний слідувати ним, бо політику визначає він, але з розвитком подій я побачив у цьому зростання ризиків", — сказав Віндман.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 25 вересня Адміністрація президента США оприлюднила стенограму телефонної розмови Трампа з Зеленським, яка відбулася 25 липня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!