Головна Новини Світ США Порошенко дав згоду на переговори Луценка з Джуліані, - чиновник Держдепу
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко дав згоду на переговори Луценка з Джуліані, - чиновник Держдепу

На думку Джорджа Кента, Юрій Луценко хотів помститися експослу США Марі Йованович

14 листопада 2019, 13:43 comments1908
Поділіться публікацією:
Порошенко дав згоду на переговори Луценка з Джуліані, - чиновник Держдепу

Колишній президент Петро Порошенко особисто дав згоду на спілкування тодішнього генпрокурора Юрія Луценка з адвокатом президента США Дональда Трампа Руді Джуліані і можливу передачу йому інформації. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент в Конгресі в рамках розслідування про імпічмент президента Дональда Трампа.

"Експрем'єр-міністр і ще три українських міністра дали мені зрозуміти, що Порошенко дав добро на те, щоб Луценко надавав інформацію Джуліані. Він не усвідомлював, що програє вибори, але вся країна це розуміла", — сказав чиновник.

За його словами, Луценко почав часто відвідувати США з травня 2018 року і вже за рік почалася масована інформаційна кампанія проти тодішнього посла США в Україні Марі Йованович, директора НАБУ Артема Ситника та антикорупційних громадських організацій, а також колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, який, ймовірно, буде головним конкурентом Трампа на президентських виборах-2020.

Кент, кажучи про мотиви Луценка, пригадав розмову з першим заступником голови НАБУ Гізо Углавою.

"Він (Углава) прийшов в посольство і розповів, як напередодні розмовляв з абсолютно п'яним Луценком. Луценко був злий. Він сказав, що за два тижні до того дав інтерв'ю американському журналісту, де звинуватив посольство в роботі проти нього, що це було його мотивацією (дати інтерв'ю)", — пояснив чиновник.

На його думку, Луценко хотів помститися за те, що посольство США підтримує українські антикорупційні органи, що не дозволило йому відправити у відставку главу НАБУ Артема Ситника через Верховну Раду. Посли країн "великої сімки" тоді зустріли з українським керівництвом і заявили, що звільнення Ситника і зміна антикорупційного законодавства спричинить за собою скасування безвізового режиму з Євросоюзом.

Дипломат заявив, що НАБУ розслідувало махінації з продажем українських паспортів за рекомендацією США. Тоді Луценко розсекретив агента НАБУ під прикриттям. За словами чиновника, після цього він піднімав перед Порошенком питання про відставку Луценка.

За словами Кента, ще одним доказом того, що Луценко діяв з відома Порошенка, було те, що так звані "порохоботи" поширювали в соціальних мережах меседжі, вигідні Луценку та Джуліані.

Крім того, в США були незадоволені діяльністю голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Після скандалу з "плівками з акваріума", Кент пропонував прокурору добровільно піти у відставку, але той відмовився.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 15 листопада показання Конгресу дасть колишній посол США в Україні Марі Йованович.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!