Головна Новини Світ США Німецька розвідка і ЦРУ мали доступ до секретної інформації сотні країн
commentss НОВИНИ Всі новини

Німецька розвідка і ЦРУ мали доступ до секретної інформації сотні країн

Німеччина і ЦРУ стежили, як іноземні уряди розкривали свої секрети

12 лютого 2020, 08:58 comments2270
Поділіться публікацією:
Німецька розвідка і ЦРУ мали доступ до секретної інформації сотні країн

Центральне розвідувальне управління США було таємним власником компанії, яка робила шифрувальні пристрої та лінії зв'язку для розвідувальних агентств по всьому світу. 

У співпраці з німецькою розвідкою воно стежило, як іноземні уряди, в тому числі дружні, мимоволі розкривали свої секрети. 

Відкриття, описане в доповіді ЦРУ як "розвідувальний переворот століття", було вперше ппредставлене в спільному розслідуванні газети Washington Post і німецького мовника ZDF. 

Компанія Crypto AG була домінуючим виробником шифрувальних пристроїв з часів Другої світової війни до початку XXI століття, пише "Європейська правда". 

Існувало також секретне спільне партнерство між ЦРУ і західнонімецькою розвідкою, яке було відоме під кодовими назвами "Тезаурус" і "Рубікон". 

"Іноземні уряди платили хороші гроші США і Західній Німеччині за привілей прочитання їхніх найсекретніших повідомлень принаймні двома зарубіжними країнами.

Німецьке шпигунське агентство, BND, покинуло операцію на початку 1990-х років через страх викриття, але ЦРУ не продавало активи компанії до 2018 року, йдеться в доповіді. 

Ні Китай, ні Радянський Союз не купували шифрувальні пристрої компанії Crypto.

Іран також був клієнтом Crypto, що дозволило ЦРУ і Агентству національної безпеки (АНБ) шпигувати за революційним урядом в Тегерані під час кризи із заручниками 1979 року. Американська розвідка також змогла підслухати, як лівійські офіційні особи вітали один одного з бомбардуванням Берлінської дискотеки в 1986 році.

 Як повідомляло видання "Коментарі", ЦРУ США навчало і тестувало тварин для використання їх в секретні місії в 1960-х роках. Дельфіни були одними з декількох видів тварин яких ЦРУ навчало для роботи на уряд



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.zdf.de/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!