"Можемо вирішити проблему за годину, але тоді загинуть мільйони людей": Трамп пояснив свої переговори з талібами Афганістану

У збройному конфлікті в Афганістані США використовують метод дипломатії

США здатні відразу вирішити проблему Афганістану, але це привело б до загибелі мільйонів людей, тому Вашингтон веде переговори з терористичним рухом "Талібан". Про це передає агентство "Інтерфакс-Україна", посилаючись на західну пресу.

"Ми могли б покінчити з цим швидко і легко, якби я хотів убити мільйони людей. Я не хочу вбивати мільйони, так що ми ведемо переговори з "Талібаном", - пояснив глава Білого Дому і додав, що вся адміністрація стежить за розвитком подій.

Раніше американське видання Associated Press повідомило з посиланням на неназваного американського чиновника, що США і таліби досягли угоди про перемир'я, і незабаром вона вступить в силу. Ця угода про "зниження рівня насильства" на сім днів стосується Афганістану, зазначає джерело, зокрема афганських урядових сил.

Анонім зазначив, за цією угодою підуть міжафганські мирні переговори, якщо "Талібан" виконає його умови. Угода про перемир'я також може призвести до виведення американських військ з Афганістану.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" аналізувало непрості взаємини між Дональдом Трампом і представником екстремістської організації "Талібан". Відзначимо, що афганские влади контролюють лише половину території своєї країни. Станом на 2019 рік, понад 50 тис. учасників Талібан утримують 14% території Афганістану. Навіть більше, ніж у 2001 році, коли американці наносили масовані авіаудари по їх позиціях і загнали Талібан в підпіллі. Інша територія або взагалі ніким не контролюється, або знаходиться в руках інших екстремістських угруповань.