ДУМКИ

Олександр Мусієнко : Антикитайська хвиля наростає, Україні варто підтримати США

15-05-2020 13:05

13

Олександр Мусієнко

керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат

Президент США Дональд Трамп допустив, що Сполучені Штати можуть повністю припинити відносини з Китаєм через роль останнього в початку пандемії коронавіруса. Чи є можливим конфлікт, і як вести себе в цій ситуації Україні, порталу «Коментарі» розповів керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко

"Я вважаю, що у США, як і у Західного співтовариства, як і у всього цивілізованого світу, є всі підстави для того, щоб звинувачувати Китай у приховуванні даних про походження вірусу. У тому, що пандемія коронавіруса, швидше за все, сталася через витік з лабораторії в Ухані. У тому, що Китай до останнього приховував інформацію про масштаби епідемії, про загрози, пов'язані з вірусом.

На ситуацію накладається те, що не перший рік наростає напруга між США і КНР. Адже Китай кидає виклик Штатам фактично скрізь: веде боротьбу за технології, нарощує військову присутність, зазіхає на ті або інші ринки. Завдяки своєму сировинному придатку і військовому тилу у вигляді РФ, намагається ще більше зміцнювати свій потенціал. В тому числі, ведучи торгові війни та експансію і на Захід, і в Азію.

У зв'язку з пандемією коронавіруса як ніколи стає реальним посилення торгово-економічних санкцій з боку США проти Китаю. За прикладом Японії ряд американський компаній вже почали залишати КНР. Про це, зокрема, вже заявила Apple – найбільша американська корпорація з виробництвом в Китаї. Вона має намір поступово вивести свої підприємства на територію Індії. Роль останньої взагалі стрімко зростає. У Індії є шанс перебрати на себе потенційне лідерство в Азії.

Паралельно з цим США буде збільшувати підтримку країн азіатського регіону – Індонезії, Японії, Південної Кореї, Тайваню, В'єтнаму – для того, щоб зробити їх союзниками у протистоянні з Китаєм.

Безумовно, ескалація буде. Антикитайська хвиля зараз назріває. А може піти "дев'ятим валом".

Україні в цій ситуації варто зайняти єдино правильну позицію – підтримати нашого стратегічного партнера. Мова про Сполучені Штати. Якщо ми задекларували, що наша країна рухається в західному напрямку розвитку, стандартів, і що США наш стратегічний партнер, то іншого виходу у нас просто немає.

До того ж, не будемо забувати, що Китай є великим фінансовим донором РФ, яка здійснила (і здійснює) агресію проти України. І Китай, як і Росія, часто голосує проти (або утримується) проектів резолюцій України в Радбезі ООН, на Генасамблеї ООН. А це багато про що говорить".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!