ДУМКИ

Ілля Куса : Немає єдності в розслідуванні витоків коронавіруса і реакції на загрозу

18-05-2020 10:05

3

Ілля Куса

експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу в Українському інституті майбутнього

Більше 60 країн, включаючи Україну, підтримали спільний заклик Австралії і Європейського Союзу до незалежного розслідування джерел виникнення і масового поширення коронавіруса COVID-19 напередодні засідання Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у Женеві, яке відбудеться 18 травня. Що чекає ВООЗ і Китай (звідки пішов вірус) при тому чи іншому результаті розслідування, виданню «Коментарі» розповів експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса

Варто зазначити, що Китай (зі зрозумілих причин) та США (які вимагають більш жорсткої формулювання; раніше президент Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео неодноразово звинувачували Китай в приховуванні інформації про вірус, що, на їхню думку, стало однією з причин глобальної пандемії, а ВООЗ – в недостатньому реагування на виклик) поки не підтримали дану ініціативу, що закликає провести об'єктивне, незалежне і всеосяжне роззслідування щодо координованих ВООЗ міжнародних заходів охорони здоров'я у відповідь на COVID-19.

Ось, що думає з цього приводу Ілля Куса:

"Потрібно розуміти, хто буде розслідувати. І скільки буде таких розслідувань. Судячи по позиціях сторін, про  єдине розслідування, єдність – мова не йде.

Думки про походження коронавіруса, про ефективність діяльності ООН в цілому і ВООЗ зокрема дуже відрізняються в Азії, в Європі, в Америці.

Судячи з усього, розслідування одного - єдиного - не буде. І ми будемо говорити про різні інтерпретації того, що сталося, а не про одне об'єктивне розслідування.

Другий спектр стосується того, що в ході такого розслідування "розкопають". Навіть якщо скажуть, що ВООЗ не дуже ефективно впоралася з коронавирусной пандемією, я думаю, що ніяких наслідків для організації не настане. З тієї простої причини, що я не бачу політичної волі і готовності світового співтовариства до реформування ВООЗ і ООН в цілому. Подібні дискусії вже піднімалися після епідемії Ебола і Зіку в Латинській Америці. Але далі розмов справа не пішла.

З приводу Китаю, думаю, що США будуть посилювати суперництво з ним, аж до введення торгових обмежень і санкцій. Можливо, навіть у найгіршому сценарії все дійде до прямої конфронтації на проблемних регіональних ділянках – Тайвань, Корея, Південно-Китайське море, Гонконг і так далі...

Не думаю, що буде якась єдина позиція світової спільноти стосовно Китаю. Заяви різних світових лідерів кажуть, що немає єдиної думки про лабораторне походження коронавірусу. Тому, швидше за все, китайсько-американське протистояння буде загострюватися. А європейська політика, як зазвичай, буде намагатися балансувати між ними, розриваючись між США і Китаєм, з якими ЄС вигідно зберегти однаково хороші відносини".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!